Борисов: Скоро трябва се върнем към нормален живот

831 млн. лв. са изплатени по мярката 60/40, отчете премиерът

Борисов: Скоро трябва се върнем към нормален живот | StandartNews.com

"Умората и претоварването при всички заради пандемията е огромно и е изключително важно да се поддържа правилен баланс. Страната ни е с възможно най-щадящите мерки, Отчитаме както и тревогите в здравеопазването, така и потребностите в социалната и икономическата сфера. Ваксината е нашето оръжие. Скоро трябва да се връщаме към нормалния живот - това го очакват  хората от нас и ние ще го направим!", категоричен бе премиерът Бойко Борисов на правителствено заседание с НОЩ.

"Днес близо 42 000 ученици от прогимназиален и гимназиален етап в малките населени места се върнаха в клас. В момента 460 000 ученици учат присъствено в цялата страна, а 240 000 деца в предучилищна възраст посещават детските градини", отчете образователният министър Красимир Вълчев.

"До края на месец февруари очакваме още 240 000 дози ваксини. През месец март ще получим още над 500 000 дози, което ще ни позволи да започнем четвърта фаза", докладва директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

"На 25-то място сме по заболеваемост в Европа за последните 14 дни. Това ни дава увереност, че отхлабването на мерките, което правим, не води до по-голямо разпространение на заразата и показва, че осъществяваме ефективен контрол върху развитието на епидемията в нашата страна", поясни здравният министър Костадин Ангелов.

831 милиона лева сме изплатили по мярката 60/40. За секторите, които са най-пострадали от пандемията – хотелиерство, ресторантьорство, транспорт и туризъм, сме отделили още 117 милиона лева и така са запазени 30 000 работни места. Това обяви социалният министър Деница Сачева.

По мярката 75/0 за затворени бизнеси са изплатени до момента над 20 200 000 лева. По мярката „Заетост за теб“, с която разкриваме нови работни места за безработни, вече са наети 10 692 безработни. Въпреки пандемията безработицата продължава да бъде около 7%.

Председателят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски отчете 12% увеличение на хоспитализираните в болниците и в интензивните отделения. От своя страна директорът на "Пирогов" Асен Балтов заяви, че има готовност здравното заведение да отвори допълнителни места за ваксинация, включително да осигури и мобилни екипи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай