БОК и Асоциация са „за" развитието на Банско

БОК и Асоциация са „за" развитието на Банско | StandartNews.com

Банско. В защита на усилията на ръководството на община Банско и на местните хора за развитие на туризма в региона се обявиха Български олимпийски комитет и Асоциация за развитие на планинските общини в България. Те са публикували отворени писма, в които са категорично „за" бързото разрешаване на въпроса с построяването на втора кабинкова линия в ски зона „Банско" и изграждането на писти и спортни съоръжения в нея.

„Българските планински райони се нуждаят от нова политика, отразяваща изцяло потребностите на местните общности в духа на Европейската харта за местно самоуправление. В рамката на стратегиите на Лисабон и Гьотеборг планинските региони имат голям потенциал по отношение на тяхната конкурентоспособност и устойчиво развитие", пише в писмото на АРПОБ. В асоциацията членуват 20 български общини от планинските райони, а организацията е член на Европейската асоциация на изборните представители на планинските общини и региони.

На своята официална страница Българският олимпийски комитет също застана зад исканията за модернизиране на инфраструктурата в туристическите райони на България. „Страната ни притежава прекрасни природни дадености и те следва да са достояние на всеки, избрал активния начин на живот. Остарелите съоръжения, липсата на достъп, претоварените лифтове и писти не спомагат за това. Освен че са опасни и замърсяват планините, те създават лош имидж на страната ни, пречат на развитието на спорта, както и на желанието на хората за спорт, почивка и възстановяване", това е част от позицията на БОК.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай