България в капан! Говори политолог

2022 - Годината на кабинета Петков и след това

България в капан! Говори политолог | StandartNews.com

Изпращаме доста неприятна година и във външнополитически, и в икономически, и във вътрешнополитически план. 2022-ра може да се нарече "годината на правителството на Кирил Петков и след това“. Все пак имаше само едни избори, за разлика от предходната година, когато имаше три парламентарни избора и два тура на президентски избори.Това заяви директорът на "Галъп" Първан Симеонов пред Фокус.

Според него отиваме към избори, а ГЕРБ и "Продължаваме промяната" трябва да намерят начин да бъдат заедно.

Надявам се България да не е влязла във финансов капан. Това е най-важното. Иначе капан можеше да се окаже и ситуацията с Македония. Благодарение на дълготрайното, сравнително дълготрайното българско вето Френското предложение всъщност съдържаше нелоши за България клаузи. Може би затова и не биваше да се бърза. Продължавам да смятам, че беше грешка от гледна точка на българския интерес вдигането на ветото. И това добро Френско предложение трябваше да има своето време за обясняване пред българите, защото българите останаха с впечатление, че пак България е отстъпила, каза Симеонов.

Според него, ако се окаже, че политическата криза започне да прилича на криза на демокрацията, т.е. хората да започнат да си казват, че самите партии като институции на гражданското общество, като организации на гражданското общество са неефективни, тогава хората ще се размечтаят за други модели на управление. А това е прекият път към едни по-опасни форми на управление, предупреждава политоголът и добяви: Една от големите опасности в момента е политическа криза да прерасне в някаква по-сериозна и още по-лошо – ние да я привидим и съответно да я произведем като някаква по-сериозна. 

Местните избори са хоризонт за партиите. Не съм сигурен дали са хоризонт за обществото. Като казвам партиите и обществото – неслучайно го правя. Много сериозна става дистанцията между партиите и обществото. Обществото не е толкова радикализирано, напротив, обществото много благоразумно се сниши. Мисля, че почти няма дори протести, въпреки че има обедняване, въпреки че има икономически несгоди, международна несигурност, припомни Симеонов.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай