Сряда,

Бивш министър разстреля служебния кабинет! Предложението

От: Редактор -
5950
Бивш министър разстреля служебния кабинет! Предложението
A
A
A

Бившият здравен министър Петър Москов и неговата партия КОД се обявиха против служебен кабинет и призоваха тази форма на управление да бъде премахната-

"Националното ръководство на КОД определя институцията “служебен кабинет” като анахронизъм, вреден за българското общество, за демокрацията и парламентаризма у нас.

По тази причина лидерът на КОД Петър Москов и НР на партията се обръщат към всички партии, представени в 47-мото Народно събрание, с предложение да приемат решение за промяна в Конституцията на РБ, чл.99 (5) с което да премахнат институцията служебен кабинет.

Служебният кабинет, който на практика не е обвързан с избора на гласоподавателите и с Народното събрание:

1. противоречи на принципите на парламентарната демокрацията, защото не е обвързан с волята на избирателите и с народното представителство

2. противоречи на духа на българската Конституция и влиза в пряк конфликт с Чл. 1. (1) България е република с парламентарно управление.

3. не решава парламентарните кризи, а ги задълбочава

Ръководството на КОД вярва, че това предложение за промяна в Конституцията може да мине бързо през парламента, тъй като депутатите в 47 -мото Народно събрание вече показаха, че могат да съберат нужното за тази промяна конституционно мнозинство с гласуването си за отпадане на ветото за начало на преговори за членство в ЕС на РСМ.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички