Бинев сигнализира ЕК за сметище

Бинев сигнализира ЕК за сметище | StandartNews.com

Брюксел. От името на патриотичния съюз, формиран около НФСБ, евродепутатът Слави Бинев призова за неотложно взимане на мерки от страна Европейската комисия относно изграждането на депо за отпадъци в с. Баня.

"Колегите ми, най-вече тези от Гърция, са много разтревожени, защото този проект ще навреди и на тяхната страна. Ето защо подготвихме писма и запитвания не само към Европейската комисия, но и към всички европейски институции", заяви Бинев.

Акцията включва и изготвяне на петиция, както и редица изказвания по темата в ЕП от евродепутатите. "Има проект за изграждане на ново депо за отпадъци в Югозападна България, до село Баня, на по-малко от 1 км от къщите на хората. За целта ще се изсекат декари вековна гора в туристически регион, известен с минералните си извори. Тези извори ще бъдат замърсени от това депо. Замърсена ще бъде и приток на река Места, която е основна за големи градове в България и съседна Гърция", заявява Бинев в сигнала си до Комисията. Евродепутатът запозна европейските институции с проблема, след като жители на селото се обърнаха за подкрепа към патриотичният фронт - НФСБ. В качеството си на представляващ интересите на българските граждани в Европа, още в първата сесия на Европейския парламент Бинев отправи искане към Комисията за неотложна реакция, основавайки се на притесненията на хората и нарушението не само на българските закони, но и на европейски правни актове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай