БГ таланти в парламента

БГ таланти в парламента | StandartNews.com

Братята Казак пеят магично, Иванов от АБВ не оставя акордеона

Не само телевизиите откриват нови таланти с ежегодните издания на едни от най-гледаните предавания в света като "България търси талант". В парламента също могат да бъдат открити десетки отличници по пиано, пеене, рецитиране и други изящни умения.

Спомняте ли си филма "Таралежите се раждат без бодли"? Е, тези дни наред със законопроекта по образование в кулоарите на парламента депутатите коментираха и актуалните извънкласни форми при българските ученици. Оказа се, че родните парламентаристи е можело да станат актьори, писатели или музиканти.

Уроците по пиано например са били ежедневието на голяма част от депутатите в 43-ото народно събрание. Зам.-председателят на комисията по здравеопазване д-р Даниела Дариткова е ходела като дете прилежно на уроци по солфеж и пиано. Дисциплината пренася по-късно в студентските години и завършва с пълно отличие медицинския университет в Санкт Петербург. Както впрочем и математическата гимназия в родния Смолян. Най-хубавото от уроците по пиано обаче е, че Дариткова е запазила любовта към музиката и до днес. Тази година университетът в Санкт Петербург ще чества 90 години от създаването си и от сега чаровната депутатка се надява да присъства на честванията. Но и да намери време да посети някой от уникалните спектакли там.
Още от дете силата на зам.-председателката на ПГ на БСП Корнелия Нинова била на сцената. Огнената дама била ненадмината в рециталите. Освен че запаметявала светкавично дълги текстове, съучениците на Нинова и до днес си спомнят как с рецитал буквално е разплаквала залата. Сред многобройните призове от ученическите години е и грамота за стихотворението на Иван Вазов "Опълченците на Шипка".

Лидерът на Земеделски народен съюз Румен Йончев също е бил на крачка от музикалната кариера. Като малък е ходил две години на мандолина, която пази и до днес.

Шефката на културната комисия Поли Карастоянова (ПФ) е била на крачка от НАТФИЗ. И има прекрасни спомени от уроците си при покойната вече Катя Зехирева. Фината Поли е ходила и на уроци по балет, изобразително изкуство и хор. А съпартиецът й Слави Бинев свири на пиано.
В парламентарната група на ДПС най-известните музиканти са братята близнаци Четин и Метин Казак. Четин е депутат в 43-ото народно събрание, а до дни бившият евродепутат Метин ще влезе в длъжност като посланик на България в Катар. Братята Казак пеят магично, признават техни колеги и приятели. Но малцина знаят, че като ученици двамата са свирили на саксофон и тромпет. Като тийнейджъри близнаците заформили и рок група, която нарекли "Колорит". Метин бил на барабаните, а Четин на китарата.

Бившият министър на околната среда и водите Джевдет Чакъров също е на "ти" с нотите. Няколко години Чакъров е бил в духовия оркестър на своето училище и е свирил на двоен сопран.
Колегата им от АБВ Иван Иванов има в биографията уроци по акордеон. В първи клас получава като подарък инструмент, който пази от сантимент и до днес.

Мартин Димитров от Реформаторския блок е бил едновременно на уроци по пиано и английски език. С времето обаче старанието му се прехвърлило само върху езика на Шекспир.

Социалистката Мая Манолова е ненадмината в народните танци. И колеги, и приятели са категорични, че Манолова владее до съвършенство най-сложните стъпки на заплетените български хора и ръченици.

Шишков владее джудото досущ като медицината

Джудото е страстта на 52-годишния хирург и депутат от ДБГ - доц. Димитър Шишков. Въпреки че лекарската професия е трудна, той не е изоставил спорта през годините. Дори сега смята да намери време за спаринг партньорите си въпреки още по-сгъстената си програма на политик. Защото е твърдо убеден, че джудото не е просто спорт, а цяла философия, която възпитава както тялото, така и ума. Любовта му към източното бойно изкуство започнала още като ученик.

Първо се бях насочил към борбата, но родителите ми бяха против, защото според тях тя не е културен спорт, спомня си той. Заради това записал джудо и съвсем скоро успехите не закъснели. Доц. Шишков печели Спартакиадата през 1979 г., става национален шампион през 1980 г., а на европейското в Полша е трети при мъжете. Въпреки това не е съвсем доволен. Заради комунистическите предразсъдъци не ме пускаха в чужбина и не съм участвал в други международни състезания освен в Полша, казва той. Въпреки че талантът му към джудото е бил безспорен, избира да отиде не в спортно училище, а в немска гимназия и да стане лекар. И до ден днешен е категоричен, че не би заменил за нищо на света медицината. Ако трябва да избирам между лекарската професия, джудото и политиката, избирам медицината, категоричен е той. Явно заради това дори и в момента не се е отказал от операциите - лекува пациенти и в МБАЛ-а в Пловдив, и в столицата - в Софиямед. Но признава, че точно джудото му е помогнало да се научи на дисциплина, коректност, трудолюбие, дори да мисли бързо. Последното е особено важно и за хирурга, добавя той. Заради всички тези достойнства на джудото доц.

Шишков смята, че този спорт трябва да получи по-голямо признание и място у нас. Вместо всички да ритат топка, биха могли да учат източни бойни изкуства, казва той и дава пример точно с най-знаковите футболисти. Знаете ли, че един Зидан е бил шампион по джудо на Франция, а отборите на Италия, Германия и Холандия играят един или два пъти седмично джудо, казва доц. Шишков. И с нетърпение чака да се върне в Пловдив, където го чакат и неговите спаринг партньори Атанас Генчев, Богдан Божилов и съпругата му Цецка Божилова. Тя е треньор на клуба, в който самият доц. Шишков е директор. И е най-добрата, смее се той. Има и друга идея - да направи турнир по джудо в Пловдив. Покрай политиката вече е имал среща със заместник-посланика на Япония. Разбрахме се, че можем да очакваме помощ най-вече като специалисти за популяризиране на джудото, защото развива ума, силата, издръжливостта, не пропуска пак да изтъкне той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай