България издига официално Кристалина Георгиева за външен министър на ЕС

България издига официално Кристалина Георгиева за външен министър на ЕС | StandartNews.com

София. На предстоящия Европейски съвет България ще защитава кандидатурата на Кристалина Георгиева за Върховен представител по въпросите на външните работи и политиката за сигурност.

Позицията на България за предстоящия извънреден Европейски съвет ще бъде одобрена на правителствено заседание тази сряда - 27 август, съобщиха от Министерски съвет.

На 30 август държавните и правителствените ръководители на държавите-членки на Европейския съюз трябва да номинират кандидати за нов състав на Комисията, председател на Европейския съвет и Върховен представител по въпросите на външните работи и политиката за сигурност. Страната ни, която ще бъде представена от президента Росен Плевнелиев, ще защитава кандидатурата на досегашния член на Комисията Кристалина Георгиева за Върховен представител.

В дневния ред на кабинета е включено и разглеждането на предложение до ЕК да бъде извършена партньорска проверка относно способностите на страната за управление на риска при бедствия. Темата беше обсъдена на заседанието на кабинета, на което гост беше комисар Георгиева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай