Австрия ни дава рамо за Шенген

Австрия ни дава рамо за Шенген | StandartNews.com

Виена. Австрийският министър на външните работи Себастиан Курц потвърди положителната оценка на страната му за изпълнените от България технически критерии за присъединяване към Шенгенското пространство. Това стана на работна среща във Виена между външния министър Кристиан Вигенин и неговия колега Себастиан Курц, предаде пресслужбата на МВнР.

Двамата министри се обединиха и относно реализацията на проекта „Южен поток", който ще гарантира сигурността на доставките на природен газ за Европа.

Според тях вниманието на Европейския съюз трябва да бъде насочено приоритетно към политиките за насърчаване на растежа и заетостта, енергийната политика, политиките в областта на правосъдието и вътрешните работи и по-конкретно по отношение на убежището и миграцията.

По отношение на бъдещите приоритети на ЕС министър Вигенин подчерта, че следващият председател на Европейската комисия трябва да работи за задълбочаване на интеграцията и за сближаването в Съюза. Българският външен министър отбеляза значението на Дунавската стратегия като важен инструмент за сближаване на Дунавския регион с ЕС и приветства политиката на засилено сътрудничество между пристанищата от Дунавския и Черноморския регион.

Министър Вигенин изтъкна необходимостта от всеобхватен подход по отношение на бежанците. „Важно е не само да се засили граничният контрол и да се подпомага интеграцията на бежанците, но и да се води целенасочена политика за подкрепа на държавите на произход", подчерта той.

Двете страни потвърдиха ангажимента си към европейската перспектива на държавите от Западните Балкани и готовността да окажат подкрепа, като споделят опита си за изпълнение на критериите и приобщаване към европейските ценности. Министър Вигенин подчерта значението на развитието на добросъседските отношения между държавите от региона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай