Аврамова зове за подкрепа за строителния сектор

МРРБ министърът изтъкна, че отговорността на ведомството е да се разплаща със строителите в срок и напомни, че с отпуснатите днес от правителството 152 млн. лева ще бъдат разплатени дейности, които вече са извършени...

Аврамова зове за подкрепа за строителния сектор | StandartNews.com

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова заяви, че строителният бранш в страната трябва да бъде подкрепен от всички, за да може качествените строители да не напускат страната. Тя изтъкна, че отговорността на ведомството е да се разплаща със строителите в срок и напомни, че с отпуснатите днес от правителството 152 млн. лева ще бъдат разплатени дейности, които вече са извършени.

Министърът направи този коментар на съвместна пресконференция в МС с участието на ръководството на Камарата на строителите в България, които се срещнаха днес с премиера, за да му връчат подписка в подкрепа на строителния бранш и писмо относно подписката и техните искания.

По-късно днес ръководството на Камарата ще има среща с президента Румен Радев. По този повод председателят на УС на КСБ инж. Илиян Терзиев съобщи, че на срещата ще бъде обсъдена и темата за скъпото и некачествено строителство. За некачественото има правила за начина по който това се доказва, когато това се докаже, фирмите носят своите гаранции, и са длъжни да си го отстранят, напомни Терзиев. Той отрече твърдения, че българските строители работят скъпо, като показа справка, според която у нас се работи на най-ниската часова ставка - 3,60 евро, най-високата е в Швейцария - 63 евро, а в бившите социалистически страни около България ставките те са от 8 евро до 15 евро. Единичните цени за километър магистрали и водни цикли са най-евтини в цяла Европа, допълни Терзиев. Той изтъкна, че с подобни ставки няма как да се задържат строителите и отново повтори, че за бранша са нужни правила за целия строителен процес.

Председателят на УС на КСБ инж. Илиян Терзиев съобщи, че на срещата с премиера са били обсъдени въпроси, свързани с разплащането на с бранша по проекти, което е било изпълнено с днешно решение на МС, както и това да има предвидимост за бранша. Това изискване на строителите също с днешно решение на кабинета за осигуряване на средства за магистрала "Хемус" е било изпълнено. По думите на Терзиев това ще даде предвидимост за бранша в рамките на година и половина - две за малките фирми. Строителите са изтъкнали на срещата с премиера, че би било пагубно за бранша спирането на еврофондовете.

Терзиев заяви, че браншът търпи загуба от политиката, водена от БСП срещу него и отново повтори, че строителите нямат нищо против проверките, но искат те да са според изискванията на закона. Той заяви, че всички проекти, които са изпълнени в страната, са според евронормите и каза, че браншът се противопоставя на неаргументираното говорене.

Петя Аврамова подчерта, че отношенията на Министерството и на пътната агенция със строителите и членовете на Камарата на строителите в България са на експертно ниво и този процес не се политизира. Строителите в България, членовете на камарата са партньори на министерството не само в пътния сектор, но и по оперативна програма "Региони в растеж" и по Националната програма за енергийна ефективност, напомни Аврамова. Тя заяви, че от строителния бранш се очаква мобилизация при изпълнението на проектите, които ще изпълняват като бенефициенти ВиК операторите в България. За нас е важно строителният бранш в България да има капацитет да изпълни тези дейности, а ние, които управляваме тези обществени средства, ще бъдем безкомпромисни по отношение на качеството и сроковете на изпълнението им, заяви още министърът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай