Четвъртък,

Аталай: Стига толкова помощ за „Марица изток 2“

От: Рачо Рачев, кадър БНТ -
Аталай: Стига толкова помощ за „Марица изток 2“
A
A
A

Държавата вече достатъчно помогна на ТЕЦ "Марица изток 2", оттук нататък те нямат друг изход, нямат и начин как да подпомогнат. Те имат няколко начина да излязат от създалата се ситуация, но не е това, което в момента правят, да работят половината блокове, другата да спират и в същото време същият брой работници да стоят да работят. Това заяви в предаването "Още от деня" по БНТ депутатът от ДПС и член на комисията по енергетика в парламента Рамадан Аталай.

Според него, първо трябва да либерализираме пазара на електроенергия и второ - при всички случаи трябва да се мине през вдигането на цената на електроенергията и за бизнеса, и за бита. "Но това е много тежко решение", допълни депутатът. Той каза още, че увеличението на тока зависи от Комисията по енергийно и водно регулиране, в зависимост от разходите: какво искат да инвестират, какви ремонти ще имат, колко енергия ще произведат, с каква работна ръка ще разполагат и т.н.

Рамадан Аталай - депутат от ДПС и член на Комисията по енергетика в парламента: Ако погледнем само от икономическата страна, ако е един свободен пазар, държавата не би трябвало да подпомага ТЕЦ "Марица изток 2". Въпреки решението, което взехме в парламента предишния петък, но тъй като имаме едно голямо предприятие Български енергиен холдинг, той намира вече втора година начин да финансира онези загуби, които понася топлоелектрическата централа.

"Излиза, че топлоелектрическата централа ТЕЦ "Марица изток 2" изисква от Комисията цена, която е в рамките на 110 лева, а Комисията определя 77 лева. Още при определянето на цената на енергията, произведена от ТЕЦ "Марица изток 2", тя е вече под себестойност, тя се декапитализира. Затова когато излизат на пазара за закупуване на вредни емисии, те вече нямат съответните средства, с които да излязат на пазара, за да закупят и емисиите, въз основа на които да могат и да произведат електроенергия", каза още депутатът.

Рамадан Аталай - депутат от ДПС и член на Комисията по енергетика в парламента: Парламентът взе решение да помогне на Българския енергиен холдинг да вдигне капитала на ТЕЦ "Марица изток 2", за да не фалира. Ако ние не се включим по-бързо към зеления пакт, или не направим така, че да поискаме дерогация от ЕК за продължаване работата на въглищните ни централи, спирам се пак на ТЕЦ "Марица изток 2", поради това, че тя се декапитализира, сама ще се затвори. Няма как догодина те пак да имат съответните средства да излязат на пазара за закупуване на емисиите.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички