Атака и ВМРО скочиха на Доган

Атака и ВМРО скочиха на Доган | StandartNews.com

София.  Двете националистически партии у нас скочиха на Ахмед Доган заради коментарите му около скандала с ген. Васил Делов. Лидерът на Атака Волен Сидеров поиска ДПС да бъде забранена от Конституционния съд като формация на етническа основа. От ВМРО пък настояват Ахмед Доган да напусне Народното събрание.

Преди ден Сокола обясни, че е нужен общ прочит на Балканската история от експерти от всички държави. Според него Балканската война е отворила много големи рани и е лишена от героика. Причината е, че е "война за етническо прочистване", един своеобразен "възродителен процес". Тези думи на лидера на ДПС провокираха и реакцията на националистите.

Изказването на Ахмед Доган в Кърджали е гавра с българската държавност, заяви Сидеров. Според него ДПС не само е партия на етническа и верска основа, но й осъществява антидържавна дейност. Затова Атака възнамерява да сезира съда за противоконституционността на ДПС. На националистите им трябва за тази цел 48 подписа от депутати. На първо място те ще търсят подкрепа от независимите народни представители, а след това от парламентарната група на ГЕРБ.

От ВМРО пък поискаха Доган да бъде отстранен от Парламента. Опитът един „български” депутат да пренапише историята е поредната явна провокация с цел насаждане етническо напрежение, отбелязват от партията.

България участва в Балканската война, за да освободи останалите под турско робство 1,5 млн. българи в Македония и Тракия.

Етническо прочистване по време на войната извършва Турция с избиването на хиляди и прогонването на 150 000 българи от Одринска Тракия, припомнят от ВМРО. Според тях Доган е лобист на Турция, защото не иска да се развива и ядрена енергетика у нас.

Ако ние не изградим нови ядрени мощности, след 10-15 години ще бъдем принудени да купуваме ток от петте проектирани турски ядрени реактора, аргументират се от партията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай