Аспарухов: Северозападът вече няма да е най-бедният регион

Аспарухов: Северозападът вече няма да е най-бедният регион | StandartNews.com

Иван Аспарухов е четири мандата кмет на град Мездра, водач на листата на АБВ във Враца

- Бяхте четири мандата кмет, подкрепен от БСП, защо сега се кандидатирате за депутат от АБВ?

- Ако на вас ви харесва състоянието в лявото пространство, то на мен никак не ми харесва. На три поредни избори в БСП ние стигнахме дотам, че да убеждаваме собствените си членове да гласуват за нас. Това само по себе си говори особено силно за организационна немощ - това е липса на посока и действия, които да убедят и да могат да мотивират избирателя. Избрах АБВ, защото партията не е на "десния бряг" и в крайна сметка ние трябва да дадем възможност на всички леви избиратели да могат да гласуват свободно и да имат избор.

- А защо се преориентирате от изпълнителната към законодателната власт?

- Вече 16 години съм вършил работа като кмет и тя е налице, работил съм и за жителите на общината, и за района. Да бъдеш в Народното събрание е средство да помагаш на хората, това е привилегия. Знаете в какво състояние се намира целият Северозападен регион. Ако трябва, ще тръгнем от началото. Досега имаше хиляди опити, безброй обещания - а състоянието е същото! Решението е да се работи ефективно, а не да има само обещания.

- Кои са първите стъпки, които ще предприемете?

- Трябва да се преработи стратегията за Северозапада. Това, което го има в момента, е документ, който няма покритие. Трябва да се изредят най-важните неща за региона и трябва да се уплътни с мярката от Европейския съюз. В Северозапада ще действат "Интегрирани териториални инвестиции". Това ще трябва да бъде планирано, да бъде уплътнено не само с проекти, а с интегрирани проекти за растеж и заетост, ние трябва да изведем хората от бедността.

- Какво още трябва да бъде направено и за Враца, откъдето сте издигнат за депутат?

- Първо трябва да се види какво е направено - от Враца имаше двама министри от предното управление. След като хората не усещат нищо през този период, то значи и толкова е свършено. Първо трябва да се възстанови инфраструктурата след направата на водния цикъл. Прословутата отсечка на Е-79 след 2004-а година е национален приоритет, а няма и една кофа асфалт изсипана. Пуснахме "Дунав мост-2", а тапите по Е-79 се увеличиха.

Трябва да разберем, че с европейски средства не може да се стигне до всяко едно село. Ние подкрепяме "Националния инвестиционен фонд", който трябва да работи и да стигне до селата, да се увеличат ресурсите до общините. Но ние няма да искаме да вдигаме плоския данък, от който 2-3% да отидат за общината. Не, ние имаме подробна методика, която е съгласувана, от тези 10% данък 2-3% да се връщат в общината. Проблемите у нас не могат да се различават от проблемите на Европа. След като ЕС има за цел да намали под 10% децата извън училищата, да изкара 20 милиона свои жители извън зоната на бедността - то тези неща важат десетократно за България и още по-десетократно за Северозапада, защото сме най-бедният регион. Ключово е да свалим титлата "бедния" от Северозапада. За разлика от старите политически сили ние не обещаваме, а ще работим за този район. Силата ни не е в обещанията, а в коректно свършената работа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай