Вторник,

Асен Василев открехна завесата как ще помага заради скъпия ток

От: Рачо Рачев, сн. БТА, архив -
1750
Асен Василев открехна завесата как ще помага заради скъпия ток
A
A
A

Фирмите не трябва да очакват допълнително поскъпване на електроенергията спрямо миналата есен, коментира в кулоарите на парламента вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

Цената за електроенергията за бизнеса, ако погледнем как се движи януари, февруари, март, април, е на нивата от септември-октомври м.г., обясни той. Идеята е концепцията, която в момента се разработва, за да се задържат тези нива и занапред, е да мине през Народното събрание, т.е. да няма увеличение за бизнеса спрямо септември-октомври м.г., подчерта Василев. И заяви, че, докато това стане, ще продължи компенсаторната програма, каквато е в момента. Вицепремиерът припомни, че цените на горивата се формират спрямо цените на петрола на международните пазари.

Обсъждат се и няколко варианта за подкрепа на най-засегнатите лица, така че да не бъдат нарушени прекалено семейните бюджети. Най-добрият вариант трябва да бъде технически изпълним и лесен, посочи финансовият министър. Разгледахме варианта в Гърция, където се раздават карти на определени хора с доходи под определени стойности, които те могат да ползват на бензиностанциите, но това не е удачен вариант у нас, смята Асен Василев. Търси се лесно изпълним вариант, който да не затруднява бизнеса и гражданите.

50% намаление на ставката на акциза за горивата, както искат превозвачите, няма да има, категоричен е финансовият министър. Ние сме на най-ниската акцизна ставка и от Европейската комисия не позволяват на нито една държава член, не само на България, да намали ставката под най-ниската стойност, изтъкна той. Затова искането на превозвачите било неизпълнимо.

Финансовият министър смята, че актуализацията на бюджета ще влезе през юни в Народното събрание. В началото на следващата седмица се очаква да бъде обявен пакетът с антикризисните мерки.

За проверка на "Балкански поток", каквато вчера поиска премиерът Кирил Петков, Василев предположи, че ще започне проверка на Агенция "Държавна финансова инспекция" и на различните служби, на подчинение на премиера. Себестойността на проекта е сред притеснителните моменти, по думите на Василев. Три милиарда лева са твърде много, освен това има непотвърдена информация за смъртни случаи по време на строителството, за неспазени процедури по ОВОС, за неспазени строителни процедури, но това всичко е в компетенцията на ДНСК, МОСВ, МТСП, които трябва да проверят дали е вярно, разясни той.

Управленските приоритети на "Продължаваме Промяната" са България да има най-ниската себестойност на енергоизточниците, да има диверсифицирани доставки, така че никога да не сме в положение, в което един доставчик да може да спре голяма част от пазара. Така вицепремиерът коментира поисканата в началото на пленарното заседание в декларация на "Демократична България" "депутинизация на страната".


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички