Армията се включва при масирана бежанска вълна

Армията се включва при масирана бежанска вълна | StandartNews.com

Като външна граница на ЕС, България полага сериозни усилия и прилага стриктно всички разпоредби на европейското и шенгенското законодателство, с цел овладяване на миграционния натиск. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си в Министерския съвет с австрийските федерални министри на вътрешните работи Йоханна Микл-Лайтнер и на отбраната и спорта Ханс-Петер Доскоцил.

Според българския премиер е важно всички страни на първа линия да могат да разчитат на подкрепата на ЕС за опазването на външните граници на ЕС. Той отбеляза, че предвид заложените в националния ни план мерки във връзка с мигрантския поток, България е информирала Европейската комисия относно потребностите и допълнителните нужди на страната ни. Министър-председателят изтъкна, че бихме оценили високо подкрепа и от страна на Австрия.

Премиерът Борисов посочи, че макар и към момента да не се забелязват нови тенденции в мигрантския поток, предприемаме подготовка за своевременни действия, ако е необходимо. Взимат се всички мерки и се засилва ресурсно и организационно готовността по границата срещу опити за нелегално и организирано влизане на мигранти. Приета е законова възможност армията да се включи в извънредните мерки по границата в случай на масиран миграционен натиск.

По време на разговора си с двамата австрийски министри премиерът Борисов аргументира и позицията, която той изразява в писмото си до председателя на Европейския съвет Доналд Туск. Министър-председателят добави, че очаква тя да бъде взета под внимание при подготовката на заключенията за предстоящата среща на европейските държавни и правителствени ръководители.

Министърът на отбраната Николай Ненчев: Слагаме добро начало на сътрудничество с Австрия в опазването на границите

Слагаме добро начало на сътрудничество с Австрия в опазването на границите, това заяви министърът на отбраната Николай Ненчев днес, 12 март 2016 г., след среща в Министерския съвет на премиера Бойко Борисов, вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова и австрийските федерални министри на вътрешните работи Йоханна Микл-Лайтнер и на отбраната и спорта Ханс-Петер Доскоцил.

По думите на министър Николай Ненчев – по време на разговора е станало ясно, че Австрия категорично подкрепя България в усилията й да защитава външната граница на Европейския съюз. „Ще поискаме конкретна помощ в опазването на границите", подчерта министър Николай Ненчев. Той е получил уверение от австрийския си колега – министъра на отбраната и спорта Ханс-Петер Доскоцил, че разговорите за сътрудничество в тази насока ще продължат.

По-късно днес австрийската делегация и българските министри на вътрешните работи и отбраната ще посетят района на Регионална дирекция „Гранична полиция" - Елхово, където ще се запознаят на място с предприеманите от страната ни действия за охрана на българо-турската граница.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай