Армия от депутати след пороите

Цветанов, Дариткова, Делян Добрев и Московски вадиха от калта мебелите на пострадалите

Армия от депутати след пороите | StandartNews.com

Лиляна Павлова и Цецка Цачева помагаха на майки да спретнат децата си за първия учебен ден

Като армия сте срещу пороите. Малко са патриотите като вас, момчета, разплака се леля Мария от Хасковско вчера пред кандидат-депутатите от ГЕРБ, притекли й се на помощ. Тя и съпругът и Жеко малко притеснено посрещаха мераклиите за парламент, които се втурнаха на помощ. "Е, политици са, как ще ни чистят къщата", добави жената. Казвай, лелче, ти си шефът тук, казвай кое накъде да носим, свойски я прегърна Деян Хаджийски от Велико Търново.

Лично лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов разпореди на своите 470 кандидати за парламента да оставят лъскавите трибуни и да отиват да помагат на хората. За по-малко от 24 часа в цялата страна бяха сформирани отряди от министри, кметове, евродепутати. И вчера точно в 8.00 часа всички бяха хванали лопатите в предварително разпределените села.
Заедно с други кандидати за парламента под Царевец бе дошъл да удари рамо на хасковските си колеги от ГЕРБ. И малко след 8.00 сутринта работата тръгна. Общински съветници от Павликени също бяха на линия. Половин час по-късно леля Мария и чичо Жеко вече бяха приятели с бързите си помощници. И жената сподели: "Гледахме по телевизията ужаса от водата в Мизия и се кръстихме, а пък той дойде и при нас". Водата нахлула в къщата им с такава сила, че за минута-две стигнала до нивото на леглата. "Добре, че синът се беше върнал от гурбет от Италия. Помогна ни да спасим малко покъщнина".

След 30-ата кофа плочките около къщата започнаха да просветват. ГЕРБерската бригада обаче не спря. А леля Мария каза с благодарност: "Всяка ръка, дошла на помощ, е като пратена свише!". Почти по същото време благословия получи и Делян Добрев.

Икономическият министър от кабинета на ГЕРБ бе запретнал ръкави с колеги в димитровградското село Странско. "Това е моето момче! Цял живот съм убеден комунист, ама сега ще гласувам за него! С голямо сърце е и захвърлили удобствата в града, за да нагази в калта при мен!", каза кметът на селото Жеко Жеков. Добрев чисти из двора му по това време. А бай Жеко хем с усмивка, хем просълзен от благодарност добави: "Извади още един глас от калта".

През деня Добрев и колегата му Лиляна Павлова разчистваха къщата на баба Велика и дядо Жельо в село Странско.
Мобилните групи от партията на Генерала от Хасково, Велико Търново и общински съветници от Павликени нагазиха в калта, за да помагат на старците срещу стихията, помела домовете им.

Като по команда малко преди 8.00 часа и в Монтанско започна пълна мобилизация на кандидатите за депутати от ГЕРБ. Там бяха зам.-председателят на партията Цветан Цветанов, който координира и близо 470 кандидати за парламента по време на кампанията по разчистването на пострадалите къщи. Село Георги Дамяново посрещна кандидатите за народни избраници и с телевизии. Десислава Атанасова и Цецка Цачева видимо се изнервиха от любопитството на репортерите и настояха да се захващат час по-скоро за работа. "Не сме дошли да се снимаме, а да работим", отсече Атанасова. Малко след като камерите изгасват, внушителната група от доброволци се повежда от Цветанов. Петя Авромова, Ивайло Московски, евродепутатът Владимир Уручев докараха бус с минерална вода за жителите на селата Говежда и Дълги дел, където питейна вода няма от 5 дни.

"По-добре е да помогнем на хората да изчистят домовете си, отколкото да участваме в популистки дебати в някое студио", сподели Цачева. Цветанов се включи в почистването на къщата на Бисерка и Боян Боянови от село Дълги дел. Той извози събраната кал и повредените мебели с ръчна количка. Домът на Боянови се намира на 15 метра от реката. Водната стихия е отнесла двора и стопанските им постройки. Къщата е оцеляла, но е напълнена с наноси и тиня, имуществото е повредено. Стопаните на къщата благодариха сърдечно за помощта.
Преди дни от ГЕРБ отпуснаха 100 000 лв. за кметовете на пострадалите общини.

След чистенето депутатите ще пишат и закони

Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ

Много съм радостен и щастлив, че всички мои колеги се включиха в акцията да помогнем на бедстващите хора след наводненията. Ползите от нея са няколко. Първата и най-важна е, че ще помогнем на тези хора. Втората е да привлечем още доброволци сред гражданите, сред политическите партии и институциите, да се обединим всички в този труден момент за страната ни, без значение религия или политическа принадлежност, защото единствено човешка ръка може да разчисти погрома, който ни нанесе природата. Колкото повече хора се включат, толкова по-бързо ще възстановим засегнатите региони. Приканвам всички, които могат, да помогнат. И третата полза е, че кандидат-депутатите на място се запознават с трагедията и ситуацията - така много по-лесно ще се направят закони, свързани с бедствията и авариите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай