Антоанета Цонева с коментар за парите за култура

Премахна рестрикции, които не даваха възможност за повече субсидии

Антоанета Цонева с коментар за парите за култура | StandartNews.com

Голяма промяна в бюджета за култура направи народният представител от Демократична България Антоанета Цонева. В интервю за БНТ тя заяви, че в бюджета за 2024 г. ще има безпрецедентно увеличение  в средствата за култура – над 140 милиона лева ръст спрямо тази година. От тях поне 80 милиона лева са предвидени за сценични изкуства, а 11 милиона лева за опазване на културното наследство.

“Нашият поглед към развитието на културата е да има ясни програми и ясни цели. Успяхме в много разговори да постигнем отпадането на едни рестрикции, които не даваха възможност за повече субсидии на културни институти, като театри, филхармонии и др. Може да се каже, че сме отворили шлюзовете пред културната индустрия – хората, които правят изкуство, да бъдат по-спокойни и да могат да творят”, заяви Цонева. Тя отхвърли като спекулативно твърдението, че някой депутат може да осигури милиони левове в бюджета без разговор по същество.

Антоанета Цонева определи като закъснял акт демонтирането на паметника на съветската армия. Според нея и с оглед на състоянието на скулптурния комплекс институционалните действия са били задължителни.

“Сега се показа готовност и воля, има осигурен бюджет, технически възможности и планове, по които да се извърши демонтажът. От документите, които бяха представени от областната управа в Народното събрание виждам, че случващото се в последните дни е в рамките на закона”, каза тя.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай