Ангелов бил в Сирия, за да помогне на българския бизнес

Ангелов бил в Сирия, за да помогне на българския бизнес | StandartNews.com

София. Изненадващото посещение на депутата от БСП Страхил Ангелов в Дамаск е било с цел да засили бизнес отношението между България и Сирия. Пред бТВ Ангелов обясни, че България е загубила много позиции в Близкия Изток.

"Не намирам за вредно някой да осъществи някакъв контакт, било и на неофициално ниво. Когато утре ситуацията се промени там.Там могат да бъдат доставени много стоки, които не са обект на санкции. Защо българският бизнес да не участва във възстановяването на Сирия. Защо аз да не направя тази стъпка?", запита Ангелов.

Той поясни, че е отишъл в Сирия първо, в качеството си на гражданин, а след това на народен представител. Като председател на групата за приятелство със Сирия в парламента той внасял в думата „приятелство" истинския смисъл. Оказа се, че в основата на визитата му залегнали националният интерес и този на българския бизнес, макар и на неофициално ниво.

Той обясни, че е бил поканен от фондация „Славяни" – „професори, общественици, хора, които се интересуват от нашите взаимоотношения с тази страна". Заминал обаче без знанието на лидера на БСП Сергей Станишев, който „винаги" му е казвал да не ходи. Платил сам посещението си: „Аз платих визитата, то не е скъпо там, бе хора. Това е държава, в която се води война, има леко обезценяване на парите. Аз като народен представител мога да си позволя да дам 300 евро за билет, пазя си фактурите, мога да дам и 300 евро за хотел".

Там Ангелов се срещнал със „страшно много хора, като почнем от студенти в университета в Дамаск, които между другото не подкрепят Башар Асад. Срещах се с духовни лица, включително с патриарха – 1,5 млн. православни християни живеят в Сирия. Тяхното положение е меко казано недобро. Срещнах се с представители на правителството, няма начин, тъй като всеки един конфликт има две страни. В Сирия страните са дори три в момента. С третата не можах да се срещна и нямам намерение. Не съм разговарял с тях на политически теми", разказа депутатът.

На въпрос защо се е появил по сирийската държавна телевизия, той отговори: „Очевидно домакините са си търсили начин да си направят пропаганда. Дори на снимката съм без вратовръзка. Нито съм носил подаръци".

В началото на седмицата от БСП обявиха, че очакват да чуят обяснението на Ангелов пред цялата парламентарна група на Коалиция за България. Депутатът обаче постави под съмнение въпроса с попадането му пред „другарски съд".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай