Amnesty: Наказателният кодекс застрашава правозащитници

Amnesty: Наказателният кодекс застрашава правозащитници | StandartNews.com

Лондон. Предложените промени в Наказателния кодекс от българското правителството могат да бъдат използвани, за да цензурират критиките на правозащитни активисти, заяви международната организация за човешки права Амнести Интернешънъл.

Новият Наказателен кодекс ще се обсъжда в парламента в следващите месеци. Законопроектът предлага присъди до осем години затвор за „български гражданин, който се постави в услуга на друга държава или на чужда организация, или на организация под чужд контрол, за да ѝ служи във вреда на Републиката".

„Не е ясно какво друго би целяло правителството с този закон, освен да държи под постоянен натиск критични неправителствени организации. Текстовете на предложените поправки са изключително неясни и не са дефинирани никъде в закона." Това каза Йезерка Тигани, заместник директор на Амнести Интернешънъл за Европа и Централна Азия.

Проектозаконът е обявен седмица след като Националната агенция по приходите започва проверка на водещата правозащитна организация Български хелзинкски комитет (БХК) и източниците ѝ на доход. Одитът е продиктуван от сигнал на членове на ултранационалистка партия, която скоро преди това БХК обвини в насаждане на омраза и ксенофобия.

В месеците преди внасянето на проблемния проектозакон и започването на проверката от НАП, Българският хелзинкски комитет бе изявен критик на практиките на правителството по отношение на човешките права, особено в отношението към хората, търсещи убежище в България.

„Това е първи такъв одит на БХК от основаването му през 1992 г. Организацията подава към НАП информация относно финансирането ѝ редовно и съгласно държавните изисквания. Трябва да бъде зададен въпросът защо внезапно и именно сега БХК е обект на такъв одит", допълни Йезерка Тигани.

Амнести Интернешънъл призовава българския парламент да отхвърли предложените поправки в Наказателния кодекс и да осигури условия, в които правозащитните активисти да могат да продължат работата си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай