Ако политиците бяха диджеи

Серенадите в нета май улесниха преговорите за кабинет

Ако политиците бяха диджеи | StandartNews.com

Фейсбук отвърна на лидерите с "Пари нема, действайте!"

София. Серенадите между лидерите на десните партии, ако не помогнаха, то поне не попречиха на договарянето на общ кабинет.

Надпяването започна Радан Кънев, след като бе споменат за евентуален премиер от преговорния екип на ГЕРБ. Лидерът на ДСБ украси стената си в социалната мрежа с песента AC/DC "Stiff Upper Lip". Английският израз се превежда като "Твърда горна устна" и означава проява на характер, кураж и твърдост - да не ти се разтрепери устната. В отговор бъдещият министър-председател Бойко Борисов публикува във Фейсбук парчето "Цъкаща бомба" ("Ticking Bomb") на Aloe Blacc. Текстът е многозначителен: "Целият свят седи върху тиктакаща бомба, която е на път да експлодира и слънцето може повече да не изгрее.

Тихата война започна, няма убежище няма твърда земя". В музикалните класации от страна на ГЕРБ се включи и Румяна Бъчварова с шлагера "Burn it to the ground" ("Изгори го до основи") на Nickelback и свой коментар: "Ще обикаляме, докато светът не спре да се преобръща". Спряганият за вицепремиер Томислав Дончев се изяви с песничката "Go to sleep little baby" ("Върви да спиш, бебчо") от филма "О, братко, къде си". Дончев е добавил и стряскащата реплика: "You and me and the devil makes three" (Ти, аз и дяволът - ставаме трима). В отговор десни привърженици поздравиха и двете партии с песента "Пари нема, действайте".

Голямата политика и музиката винаги са вървели ръка за ръка. Бившият президент Петър Стоянов навремето поведе знаменитото хоро на събора на Петрова нива под звуците на "Рипни, Калинке, да тропнем, да се пукат душманите.

През 2008 г. на Бузлуджа екслидерът на БСП Сергей Станишев се превъплъти в DJ Серго и миксира парчето "Една българска роза". Почетният председател на ДПС в силните си години изпълняваше "Танцът на сокола" под звуците на Ибряма на предизборни митинги. Напоследък Татяна Дончева събираше публика на главната улица в Пловдив със свирене на цигулка. Който пее, зло не мисли, е казал народът. Вчера ГЕРБ и РБ се разбраха за общ кабинет и в очите на десницата почна да кънти Менделсон. Остава да се надяваме, че в случай на неразбирателство ръководствата на ГЕРБ и РБ ще се разделят културно, пускайки си "Сбогом, моя любов" във Фейсбука.

Браво за рока, но стига са се правили на велики

Рут Колева, певица

Много забавно ми се струва това, че ГЕРБ и реформаторите преговарят, разменяйки си линкове към песни във Фейсбук. Рокът винаги е била много бунтарска музика, с ясно изявени позиции, дори и политически, така че намирам за уместен избора на жанр на парчетата. Рокът е непримирим, носи ярост и агресия в себе си, не можеш да го пуснеш и просто да паднеш по гръб, слушайки. Прави ми добро впечатление, че не са заложили на чалга, защото това показва, че малко по малко излизаме от държавата на попфолка. Според мен с избора си на песента "Ticking Bomb" на "Aloe Blacc" Бойко Борисов е искал да каже, че остава малко време и трябва да се случи нещо или някой ще изгърми - това е буквалното послание на парчето. Песента, която сподели Радан Кънев - "Stiff Upper Lip" на AC/DC, също звучи доста заплашително. Посланието е "като виещо куче ще отхапя всичко". Затова смятам, че с него Кънев е искал да каже, че той е достатъчно неуморим и силен и ще хапе, докато не получи своето. Гледам на тази идея на политиците като на интересна закачка, друг левъл и друг тип комуникация помежду им, която ми харесва. В много западни държави има такъв тип размяна на неясни послания, за които обаче всички са наясно към кого са отправени. В днешно време много хора, когато преживяват нещо, споделят в социалните мрежи парчета, олицетворение на вътрешния им свят. Защо да не го правят и политиците ни? Мисля обаче, че преговорите и изобщо нещата у нас не се случват както би трябвало и не знам докъде ще се стигне. Бих илюстрирала преговорите с песента "Everybody Wants to Rule the World" на LORDE. Защото всички политици се опитват да се изкарат най-великите и да завладеят света, а не осъзнават колко са смешни всъщност.

Политиците ми звучат като "Забранена любов"

Калин Вельов, музикант

Много ми харесва идеята на политиците ни да си разменят музикални послания в социалната мрежа. Иначе се надявам те да намерят допирна точка. Подкрепям ГЕРБ и като цяло десните сили и смятам, че те и РБ, на които също много симпатизирам, трябва да намерят път един към друг и да заровят томахавките. Мисля, че в дъното на проблемите стоят личностни взаимоотношения и балканско ежене.

И трябва да ги преодолеят в името на голямата кауза България. Приветствам, че политиката на ГЕРБ е много по-компромисна от преди и показва желание да се случи нещо наистина. Поведението на Радан Кънев през последните месеци не ми харесва, защото той ту прави крачка напред, ту назад. Но идеята му да пусне пръв рок парче на стената си във Фейсбук е много готина. Остава хората да си преведат заглавието на парчето и да си направят изводите. А защо политиците са се спряли именно на рок жанра - все пак тя е достатъчно хард. И може би им харесва да се движат в хард жанр, вместо в чалгата или джаза. Въпросът е доколко са отстъпчиви политиците и дали си поставят невъзможни условия. За да илюстрирам преговорите, бих търсил по-скоро песен с подходящо заглавие, отколкото определен стил музика. Мисля, че парчетата с лирични текстове са по-подходящи. Бих подбрал песен, посветена на това колко трудно достигаме до любовта. Подходяща е "Забранена любов" на Любо Киров.

Хиподила: Лет ГЕРБ да те лов ю

"Ситуацията в политиката е много чалга" - такава "диагноза" постави на преговорите за кабинет вокалът на "Хиподил" и лидер на "Глас народен" Светльо Витков пред Нова тв. И подреди музикално-политически чарт - на коя партия кое парче пасва най-точно. Ето и избора на Хиподила:

1. ГЕРБ - "Лет ми да те лов ю" ("Хиподил")
2. БСП - "Тез' червени домати" (оркестър "Варненци") и "СкакаУец" ("Хиподил") - като специален поздрав за лидера на червените Михаил Миков
3. ДПС - "I want it all, I want it now" ("Queen")
4. Реформаторски блок - "We are Family" ("Sister Sledge")
5. Патриотичен фронт - "Послушайте, патриоти" (Володя Стоянов) и "Macho man" (Village People)
6. ББЦ - "Material girl" (Мадона) и "Money, money, money" (ABBA)
7. АБВ - "Стари мой приятелю" (Лили Иванова)
8. "Атака" - "Кукла" ("Атлас")

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай