2023 постарому: Партийните кучета си лаят, керванът на Радев си върви

Докато служебният кабинет подписва исторически сделки, политиците правят исторически тъпотии

2023 постарому: Партийните кучета си лаят, керванът на Радев си върви | StandartNews.com
  • Докато служебният кабинет подписва исторически сделки, политиците правят исторически тъпотии

Новата година още не е настъпила за политиците. Всичко си е по старому. Партийните кучета си лаят, керванът на служебния кабинет си върви. А народът още не е станал от софрите. Списъкът с историческите рекорди се дописва с бясна сила.   

В парламента гласят невиждан досега провал с пети поредни избори за година и половина.

Докато в пленарната зала се карат за историческата тъпотия с договора на Кирил и Асен с Дженкорп, "Бургазгаз" подписа исторически 13-годишен договор за доставка на 1,5 милиарда кубически метра газ с турската "Боташ" в присъствието на двамата министри на енергетиката.

Докато ГЕРБ и ПП се замерват с обвинения кой е записал в Плана за възстановяване и развитие историческото затваряне на въглищните ни централи, премиерът Гълъб Донев обяви, че служебният кабинет започва преговори с ЕК, за да разсрочим във времето намаляването на въглеродните емисии.

Докато президентът Радев бе на работен обяд с австрийския канцлер и индийския външен министри, социалните мрежи у нас завряха с коментари на прословутата прическа на дъщеря му, която го съпровождаше на концерта в "Музикферайн".

Още преди да се завърнат от Виена обаче в България избухна исторически скандал с филма на Ботев. Докато Кошлуков яростно спореше с Корнелия Нинова на парламентарната комисия по култура каква е историческата стойност на лентата, служебният министър Минеков им поднесе горещата новина, че започва историческа театрална и културна реформа. Първият ход е вкарването на данъчните ревизори в Народния театър.  

Докато народът продължава да се препича на историческото януарското слънце, дъжд от ругатни пада върху парламента. Делян Добрев

нарече Рашков чадър над правителството на ПП. Бившият вътрешен министър пък се записа с историческата фраза: "Съжалявам само, че нямах време да бъда още по-голяма градушка срещу лидера на ГЕРБ".

Докато Европа пести и ограничава покупките си в очакване на рецесия, българите записаха историческия харч от над половин милиард за кръчми и подаръци около празниците.

Така над исторически лежерното отношение към проблемите на фона на инфлация, поскъпващ газ и приближаваща рецесия, въпросът ще има ли редовен кабинет остава открит. Никой не иска правителство, защото ще трябва да се справя с бакиите на Кирил и Асен, които отнемат в момента съня на служебните министри. Но и никой не иска да си признае, че мисли за избори не за власт. Защото социолозите са категорични - историческото дъно на партийните и лидерските рейтинги е ударено. И ако сега отново отидем на избори, народът няма да прости никому. Така пред камерите "Продължаваме промяната" успива публиката, че предлага декларация с приоритети, която ако не получи подкрепа, значи няма правителство. А в тъмната част на деня води тъмни разговори за изборни коалиции на местния вот в София, Варна, Пловдив и Бургас.

Борисов и ГЕРБ шумно призовават Румен Радев да даде третия мандат на Демократична България, за да я подкрепят и така редовният кабинет да е стабилен. ДБ гузно мълчи, защото ако получи рамо от ГЕРБ, ще загуби гръб от ПП. И сбогом, кмет на София.

Сутрин партиите говорят за обединение, вечер пресмятат колко може да се разсрочи във времето датата на новите избори. Песимистичният вариант е 26 март, оптимистичният - 30 април.

Време е за отговорност, изригна на този фон лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в декларация на Движението за старта на сезона. И призова: "Това, което трябва да ангажира отговорността на всички ни, е третият мандат. Без значение какви биха били последиците за рейтинги, изборни резултати, отговорността пред обществото и бъдещето на държавата изисква да намерим решение за редовен кабинет с ясен хоризонт и конкретни задачи за изпълнение. Народът очаква това от нас.".

Но никой не го чу. ГЕРБ бяха заети да воюват с Кирил и Асен, Корнелия Нинова - с Румен Радев.

На старта на новия политически сезон едно е ясно: исторически пробив с втория мандат няма да има. Дали третият мандат ще се реализира, не е ясно. Но както е тръгнало, може да се стигне до историческа катастрофа на изборите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай