13/13 мести преговорите

13/13 мести преговорите | StandartNews.com

Изтеглиха по-рано срещата ГЕРБ-БСП

Фатално съвпадение 13/13 премести преговорите за съставяне на кабинет. По предложение на ГЕРБ първите разговори - с БСП, трябваше да започнат днес, 13 октомври, точно в 13 ч. Определеният час обаче стреснал "Позитано" 20, научи "Стандарт". Още повече че по същото време тестват сирените в 11 града. Затова под предлог, че съставянето на новата власт не бива да се бави, червените поискали консултациите да започнат в 10 ч.

Разпределението на министерските кресла в новия кабинет ще зависи от това колко партии участват в него, научи още "Стандарт". ГЕРБ са готови да дадат три ведомства на Реформаторския блок или на Патриотичния фронт, ако една от двете формации стане коалиционен партньор.

ГЕРБ и БСП ще обсъдят своите приоритети. От централите на двете партии са категорични, че до разпределяне на министерски постове няма да се стигне тази седмица. Това ще стане на втори тур разговори, този път между лидерите.

Три министерства може да даде ГЕРБ на бъдещия си коалиционен партньор, съобщиха източници от партията на Бойко Борисов пред "Стандарт". Това са правосъдие, земеделие и здравеопазване. Днес в Народното събрание стартират преговорите на ГЕРБ с БСП.

На тях ще се види дали двете партии могат да намерят допирни точки в управленските си приоритети. Такъв ще е подходът и при разговорите с другите политически сили тази седмица. Веднага след това ще се проведе втори кръг преговори на ниво лидери. На тях ще бъдат поканени само онези партии, с които ГЕРБ са открили допирни точки. И ще започне разпределението на министерски кресла. То пък ще зависи от това колко партии ще участват в правителството. Ако те са повече от две, ГЕРБ ще предложи повече от три министерски кресла. Прогнозите на политици и експерти сочат, че най-вероятни участници в коалиционното правителство са ГЕРБ, РБ и Патриотичният фронт. Гербери обясниха, че ако участват в кабинет само с реформаторите, партията на Валери Симеонов и Красимир Каракачанов може да има шефове в ключови парламентарни комисии. В този случай РБ вероятно ще имат и вицепремиер. Говори се, че здравен министър може да стане д-р Петър Москов от ДСБ. "През този пост минаха много хора по-смислени от мен, но какво може да направи един министър, ако няма парламентарно мнозинство - нищо", коментира вчера той пред бТВ отговор на въпрос дали би се приел постът. Според източници от партията на Борисов, много вероятно е външният министър Даниел Митов да запази поста си. Служебният премиер Георги Близнашки също прогнозира, че някои от неговите министри ще останат в бъдещия коалиционен кабинет. Сред тях са вътрешният Йордан Бакалов и социалният Йордан Христосков. Сегашният служебен премиер също смята, че най-естественият вариант за коалиция е между ГЕРБ, РБ и ПФ. "Вторият вариант, ако тази опция не може да даде резултат, е голямата коалиция, за която толкова много ни подсказват отвън", каза премиерът пред "България он еър". А тя билаГЕРБ-БСП с подкрепата на още някой.

По-малките партии в Народното събрани също се готвят за преговори. Вчера патриотите излязоха с позиция за съставяне на правителство. "Патриотичният фронт - НФСБ и ВМРО е готов да подпише Национална програма за спасение на България и подкрепи програмно правителство от специалисти, както и да предложи такива, които да участват в състава на правителството. За дейността на предложените специалисти, Патриотичният фронт поема пълната политическа отговорност и последствия, което е въпрос на чест и достойнство за една национално отговорна политическа сила", гласи позицията.

Патриотите с 10 задачи към МС

Десет задачи към правителството на националното спасение постави Патриотичният фронт. Сред тях са стимулиране на българското производство, закон срещу спекулата, създаване на отделни министерства на икономиката, енергетиката и туризма.

По отношение на финансовата политика те настояват за освобождаване на минималните доходи от данъци. Искат също спешно възстановяване на КТБ и разследване на причините и виновните за нейното ликвидиране.
При преговорите хората на Валери Симеонов и Красимир Каракачанов ще настояват и за намаляване на ДДС за лекарства и учебници.

Втори тур консултации е загуба на време

Проф. Борислав Борисов, АБВ пред ТВ7

България трябва да има правителство. ГЕРБ обаче избра не много рационален подход за воденето на разговори. Изпратиха писмо с покана към всички с едно изискване. Политическите сили да напишат това, което считат за свои най-важни приоритети. Настоящият подход прави разговорите предварителни - проучвателни. Т.е. ще има втори тур на разговори, което е загуба на време и забавяне на решаването на важните за държавата въпроси. Второ, приоритетите на всяка една партия ги има в предизборната й платформа. Да се поставя въпрос от какво бихте се отказали не може да мине без да се развие усещането, че са излъгани избирателите.

Да гарантират кратък програмен мандат

Петър Москов, РБ пред бТВ

За реформаторския блок разговорът за персоналните носители на отговорността е трети, след тези за самото парламентарно мнозинство и реформите, които то трябва да подкрепи. Бойко Борисов и неговата партия направиха крачка в правилната посока, като са се отказаха от сформирането на правителство на малцинството, но сега ГЕРБ трябва да гарантират, че всички 84 техни депутати ще застанат зад кратък програмен мандат и нови избори.

Политиката да стане риалити

Румен Йончев, ББЦ

Време е и политиката да стане риалити, защото трябва да има прозрачност. Като цяло ББЦ няма условието следващото правителство да не бъде с премиер Бойко Борисов, но би било добре това да е някой друг. Суверенът се е произнесъл, и е казал, че ГЕРБ е най-голямата партия, като такава тя има правото да си излъчи премиер.

Форсират преговорите заради 13/13

Леви и десни си разменят писма, преди да седнат на масата

Консултациите между ГЕРБ и БСП е трябвало да започнат днес в 13,00 часа, научи "Стандарт". При кореспонденция между двете политически централи обаче в края на миналата седмица станало ясно, че от БСП настояват за начален час 10,00. В отговор главният преговарящ Цецка Цачева променила началото, както предложили социалистите. Срещата между групите на ГЕРБ и БСП ще се състои в зала Запад. Както вече стана ясно, Бойко Борисов изпраща на консултациите за съставяне на кабинет дамски отбор в състав Цецка Цачева, Румяна Бъчварова и Менда Стоянова - и трите членове на Изпълкома на партията. В отговор лидерът на БСП Михаил Миков е делегирал права на заместника си Янаки Стоилов, говорителя на НС на БСП Атанас Мерджанов и Захари Георгиев. Последният е ценен експерт за червените редици, който обаче не успя да влезе в парламента от пловдивската листа на БСП. Няколко писма са разменени между двете политически централи преди началото на консултациите. Първоначално от ГЕРБ е била отправена покана за разговори по съставяне на националноотговорно правителство, както и искане за писмено становище от страна на червените по темите на консултацията днес. От БСП обаче поставили ребром въпроса какво имат предвид от ГЕРБ под националноотговорен кабинет. Последвала и забележка за предложения от герберите за началото 13,00 часа - заедно с датата 13 октомври часът предизвикал усмивки за предрешен фатализъм на 13/13. Сериозният аргумент за смяната на часа бил, че след като ситуацията не търпи отлагане, то нека срещата започне в 10,00 часа, а не следобед. След няколко писма в едната и в другата посоки днес представителите на БСП и ГЕРБ сядат на масата за преговори, но без предварителен дневен ред. Както вече стана ясно, след многочасов пленум на "Позитано" 20 от БСП са категорични, че ще бъдат "активна опозиция в 43-тия парламент". Любопитен детайл е, че днешната среща между представителите на ГЕРБ и БСП е и без дневен ред.

Ще защитим избирателите си

Атанас Мерджанов, говорител на НС на БСП

Ние имаме ясен мандат, който се основава на нашата предизборна програма и платформа, която се изгражда на базата на нашите дванадесет червени линии със социална насоченост към избирателите ни.

Преди всичко за нас е важно да чуем мнението и визията на ГЕРБ. Всички онези въпроси, които касаят пряко нашите избиратели, ще бъдат защитени от нас.

Близнашки се връща в университета

Служебният премиер Георги Близнашки се връща при студентите си в Юридическия факултет на СУ, след като сдаде поста. Той призна, че не би искал да дава съвети на партийните лидери, но ако бъде потърсен за помощ, знае какво ще им каже. Премиерът е категоричен, че е нужно силно политическо правителство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай