Здравното ведомство иска затвор за бой над лекари

Момичето от сигнала било с 4,3 промила алкохол в кръвта

Здравното ведомство иска затвор за бой над лекари | StandartNews.com

София. Здравното министерство ще настоява за наказателна отговорност за нападателите на медицински лица, съобщи зам.-министърът на здравеопазването Мирослав Ненков на извънреден брифинг след побоя над екип на Спешна помощ тази нощ. Момичето, за което е извикана помощ, е била с 4,3 промила алкохол, но в съзнание, а екипът не е провокирал нападателите, съобщиха още от министерството.

"Това не са нападатели, това са терористи", заяви Ненков, цитиран от БГНЕС.

Ненков поиска депутатите от новосформирания парламент да приемат промяна в Наказателния кодекс, с която да се въведе затвор за причиняване на телесна повреда на лекар или медицински работник. Промяната, според която този, който причини на медицинско лице телесна повреда, ще бъде наказан така, както ако нападне полицай, съдия, прокурор, данъчен и митнически служител и други длъжностни лица, мина в края на 2012 на първо четене в предишното Народно събрание.

"Не знам дали тази промяна в Наказателния кодекс веднага ще даде резултат, но със сигурност ще даде резултат", коментира д-р Ненков. „Ако от мен зависи, аз бих поставил нещо като паник бутони в линейките", каза зам.-министърът.

Д-р Ненков припомни, че 4 минути след полунощ на телефон 112 е получен сигнал за прекалила с алкохол жена. Веднага линейка тръгнала към адреса. Получено е и второ обаждане, че жената е с диабет. Линейката поставя рекорд по пристигане и е на място 9 минути след полунощ на ул. "Босилек" № 1 в столичния квартал "Овча купел" заради напило се 15-годишно момиче.

Д-р Красимир Йорданов, медицинската сестра и шофьорът са свалени от линейката и хората, които са ги извикали са започнали систематично да ги пребиват. Впоследствие в "Пирогов" е установено, че съдържанието на алкохол в кръвта на момичето е 4,3 промила.

По разпореждане на д-р Красимир Йорданов, след като пияното момиче само се качва в линейката, шофьорът потегля само с него към "Пирогов".

"Очевидно за д-р Йорданов първостепенно е било здравето на детето, което не е било в безсъзнание. Самият д-р Йорданов е успял да намери сестрата и полицията, която ги е отървала. Постъпката на д-р Йорданов показва духа на работещите в спешната помощ, защото те не работят за пари и слава", отбеляза зам.-министър Ненков.

По-рано от Спешна помощ съобщиха, че обмислят стачка и да спрат да обслужват сигнали за ден.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай