Защо Чепинци удари рекорд на матурите

Преди шестиците по биология селото се прочу и със своя Колю Фичето

Защо Чепинци удари  рекорд на матурите | StandartNews.com

Високи заплати на учителите - ниски резултатите на учениците. Този натрапчив извод от първите резултати на матурите тази година бе опроверган от оценките на едно малко училище, което удари рекорд по отличен успех на втория държавен зрелостен изпит. И не става дума за средното училище в Чепинци, което е на 5 километра от изхода на София, а за школо в сърцето на Родопите - в едноименното село до Рудозем.

Дългогодишната учителка Даниела Куцева вече спечели премия от министерството на образованието и стана национален герой с чудесата, които направи, за да накара учениците си да се влюбят в биологията и да изкарат среден успех отличен 5.66.

10 от децата кандидатстват в медицинските университети в София и Пловдив, а Чепинци вече има и сигурен студент в Глазгоу. Това е момичето с най-висок бал - Исмегюл Хаджиеминова.

Чисто по български, вместо да се зарадваме на успеха, се усъмнихме в достоверността му. Намериха се дори гласове, които поискаха проверка на камерите на изпита в училището. Ако продължават с този рефрен, нищо чудно още повече да амбицират следващите випуски в школото и всички вкупом да забегнат в западните университети. Обезсърчени от злобата и ненавистта по нашите географски ширини.

Истината е, че високите оценки в училището в Чепинци не са от днес. Най -кадърните млади медици и фармацевти в Смолянско са именно негови възпитаници - с цената на упорит труд и желание за изява. Но и защото носят в себе си духа на Чепинци. Селото, в което всеки камък пази тайни от миналото, а жителите му продължават да дописват историята с делата си. Даниела и Исмегюл не са единствените.

Родопският Колю Фичето само преди година трогна българите след като с двете си ръце построи мост, по който да минават тежки камиони в Чепинци.

74-годишният пенсионер Юсеин Мадански има 25 години стаж като миньор. Домът му се намира в една от махалите, разделени от селото от река Яневска. Години наред Мадански гради подпорни стени на двата бряга, прави въжена линия, за да сваля строителните материали, търкаля камъни от коритото на реката, и чака да вземе бордюри при подмяна на улици. Единствено с тяхното пренасяне не успял да се справи и поискал помощ от ДПС кмета, който събрал цялата налична техника, за да му помогне. Сега цялото село се радва на придобивката, а дядото мисли за нови проекти. Живее скромно и казва, че човек трябва е щастлив с това, което има. И твърди, че най-важното нещо е да се пази историята.

За село Чепинци тя започва преди 600 години, когато там се заселват първите овчари. Местността била известна като Звънчевата долина - заради потока от стада, които отивали към Гърция и огласяли селото със звъна на чановете си. Разкопки до връх Янева чука доказват, че в околностите е имало и тракийско селище, а свидетелствата за живота в античността идват от намерените десетки старинни съдове.

Суровата природа отдавна е калила жителите, но и до днес те остават сърцати и гостоприемни. Не случайно символът на селото е чешмата паметник “Гълъбът”, който е носител на мира. А от водата й пият всяка година хиляди жители от областта, който в края на юли се събират на най-големия общоселски курбан. За мюсюлманите селото има своето особено значение поне по две причини.

Там е единствената джамия с две минарета в България, а в нея се съхраняват както над 800 книги на арабски и персийски, така и “Златният коран” от 14-ти век. А в архива на читалището се пазят големите награди на селото. Една от тях идва от Европейския съвет на експертите, които отличават Чепинци като уникално европейско село. Резултатите на учениците от гимназията са поредното потвърждение, че наградата изобщо не е случайна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай