Заради инцидентите изкарват още полицаи по улиците

Допълнително се изкарват сили, полиция на всяка крачка, видеонаблюдение

Заради инцидентите изкарват още полицаи по улиците | StandartNews.com

Вътрешното министерство започва нова масова акция за контрол по пътищата заради зачестилите инциденти от последните дни, обяви вътрешният министър Младен Маринов. Очаква се също така от Националния координационен център за безопасно движение по пътищата да обявят мерки по повод последните пътни инциденти с деца.

Късно снощи в град Нови Искър близо до жп прелез лека кола блъсна 8-годишно дете, което е в болница в тежко състояние. По-рано на софийския булевард "Никола Вапцаров" джип блъсна две момичета и едното от тях почина на път за болницата, а другото е в "Пирогов" с травми.

Според министъра на вътрешните работи Младен Маринов момичетата са излезли внезапно на пътя през пролука в оградата, която разделя двете платна на булеварда.

По този повод премиерът Бойко Борисов призова за бдителност от страна и на пешеходците, и на полицията. Борисов коментира, че допълнително се изкарват сили, полиция на всяка крачка, видеонаблюдение, актовете в пъти са се увеличили и пак има инциденти. "Можем на всеки светофар да сложим полицай, както имаше навремето - милиционер, но това ли е решението. Просто съзнанието трябва да е по-голямо и всички да възпитаваме", посочи той.

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов коментира, че 30 млн. лева повече пари са събрани от глоби в сравнение с миналата година. Според него идеята за поставяне на камери в колите на НСО няма да допринесе с нищо за предотвратяване на инциденти.

Още снощи след двата инцидента в столицата са били изкарани на улицата допълнителни сили на Министерството на вътрешните работи, съобщи още Маринов. А от тази вечер в цялата страна започва мащабна акция на "Пътна полиция". Ще бъдат изкарани допълнителни патрули на МВР, като са повикани на работа дори и почиващи полицаи.

Според заповедта на главния секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов патрулите на полицията са задължени да се движат със светещи лампи в тъмното. По този начин от МВР искат да респектират водачите.

Контролът върху акцията ще се осъществява от директорите на Областните дирекции на полицията в цялата страна, обясниха още от ръководството на Министерството на вътрешните работи. Акцията няма крайна дата, като от МВР се ангажираха с това, пред идващите Коледни и Новогодишни празници да има изключително засилено полицейско присъствие по пътищата в страната.

От Министерството на вътрешните работи обявиха днес, че всички информации от тежки катастрофи вече постъпват в специалния координационен център по пътна безопасност. Там ще се вземат решенията за действие при сериозните инциденти у нас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай