Западът се произнесе за протеста срещу БФС

Какво пишат медиите

Западът се произнесе за протеста срещу БФС | StandartNews.com

"Батални сцени в българската столица", "Футбол и насилие" и "Няма друг такъв случай в историята на футбола" са само част от заглавията, с които западните медии отразиха протеста срещу БФС в София в четвъртък. 

Те определят случващото се у нас като бурен протест, хаос и израз на недоволство срещу дългогодишно управление, довело до упадък в българския футбол. Международните медии и агенции отбелязват желанието в обществото за смяна на ръководството на БФС, за да се обърне този процес. Процес, заради който и в момента националния отбор на страната е елиминиран вече от борбата за място в Евро 2024, като се намира на дъното на група G, предаде bTV. 

Ройтерс: Бомбички, факли и водни оръдия на фона на катастрофална квалификация

“Български фенове влязоха в жесток сблъсък с полицията в София преди мача на националния отбор срещу Унгария в квалификация за Евро 2024. Полицейските ескадрони за борба с безредиците се изправиха срещу демонстриращи фенове, които хвърляха бомбички и факли по тях. Полицията отговори с лютив спрей и водни оръдия“, коментира Ройтерс.

„Фенове на различни клубни отбори се събраха, за да протестират срещу Българския футболен съюз, призовавайки за оставка на ръководството му на фона на катастрофалната квалификационна кампания за Евро 2024 за България“, посочва агенцията.

Inside World Football: Батални сцени в българската столица

“София e в пламъци - протест срещу Българския футболен съюз и неговия президент прерасна в насилие“, коментира Inside World Football.

“Батални сцени съпътстваха квалификацията за Евро 2024 между България и Унгария, която се игра пред празни трибуни в София, а хиляди фенове от десетки български клубове се събраха на протест пред националния стадион "Васил Левски". Първоначално замислен като мирен, протестът бързо ескалира, създавайки невиждани досега сцени в центъра на българската столица“, посочва изданието.

„Феновете бяха започнали да се събират часове преди началото на мача, а минути преди срещата насилието избухна пред стадиона. Столичната полиция беше изпратила близо 2000 полицаи, за да пазят реда, но те едва успяха да се справят. Освен че хвърляха камъни, самоделни бомби и бутилки по полицията, феновете подпалиха десетки кофи за боклук, коли и полицейски бус. Към протестите на българските фенове се присъединиха и унгарци, които пристигнаха в София, въпреки че дни преди мача БФС обяви, че ще се играе при закрити врати“, коментира още Inside World Football.

„Асошиейтед прес“: Последната капка, която вбеси феновете

„Последната капка, която вбеси феновете, чийто гняв бушуваше отдавна, дойде с решението на Българския футболен съюз мачът в четвъртък да се играе пред празни трибуни на националния стадион в столицата. Около 1600 полицаи бяха изпратени да обезопасят района около празния стадион в центъра на София“, коментира „Асошиейтед прес“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай