Захариева: България е много сигурна дестинация

Това е категоричното мнение на външния ни министър

Захариева: България е много сигурна дестинация | StandartNews.com

Вицепремиерът Екатерина Захариева и външни министри от ЕС обсъдиха във видеоконферентна среща възможностите за облекчаване на пътуванията, съобщи пресцентърът на Министерството на външните работи.

България е приела строги правила за осигуряване на безопасността на туристическия сектор, който представлява близо 13 на сто от българската икономика и около 11 на сто от заетостта в страната, заявила Екатерина Захариева.

От 1 юни в България са добре дошли туристи от 28 държави - членки на ЕС и Шенгенското пространство, които не подлежат на 14-дневна карантина, и от още 8, които трябва да преминат карантинен период.

Външният ни министър изтъкнал, че ситуацията в България във връзка с разпространението на коронавируса е стабилна като в момента сме една от най-сигурните туристически дестинации.

Сигурността и здравето на гражданите през летния сезон трябва да бъдат гарантирани.

Възстановяването на свободата на движение в ЕС трябва да отчита ситуацията с COVID-19 във всяка страна и не бива да вреди на усилията да се справим с пандемията, пише в съобщението.

Министърът на туризма Николина Ангелкова също обсъди в телефонни и онлайн разговори излизането от кризисната ситуация в туризма с редица представители на институциите и бизнеса от различни държави, съобщи пресцентърът на министерството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай