За европарите ни трябва отборна игра

Над 5 млрд. лв. влизат в общините до 2015 г.

За европарите ни трябва отборна игра | StandartNews.com

Интервю с Тодор Попов, кмет на Пазарджик и председател на Националното сдружение на общините

- Какви бяха най-големите трудности, които срещнаха общините при усвояване на средствата от първия програмен период?

 

- Ако направим една кратка ретроспекция на изминалите 7 години при подготовката на програмите, тогава допускахме съществена грешка, а именно изкуственото и неаргументираното разделяне на общините на селски и градски. В резултат на това цели населени места, общини, не можеха да ползват европейски средства за развитие на инфраструктурата си.
В началото на периода договаряхме бавно и усвоявахме още по-бавно. Понастоящем договорихме почти всичко, значително ускорихме усвояването, но има още какво да се подобрява. Във връзка с усвояването основен проблем, който забавя изпълнението на проектите, е обжалването на тръжните процедури.
Ние имаме и добри практики, които следва да запазим и надградим за в бъдеще. Като такива ще посоча безлихвеното кредитиране по Програмата за развитие на селските райони, дейността на Фонд "ФЛАГ", проектите за деинституционализацията на домовете за деца.

 

- През тази година предстои да бъдат усвоени близо 2 млрд. лв. от предходния програмен период, като по-голяма част от настоящите проекти бенефициенти са общините. Според вас ще се справят ли местните власти?

 

- Първо нашият анализ показва, че по 5-те оперативни програми, по които сме допустими бенефициенти, и Програмата за развитие на селските райони имаме сключени към края на януари около 3800 договора на стойност над 9 млрд. лв. Собственото ни участие е над половин милиард лева. Една трета от тези проекти сме приключили. В статистиката не включваме т.нар. трансгранични програми, програмите със Сърбия, Македония, Турция, Гърция, Румъния.
До октомври 2015 г. следва да приключим останалите около 2500 проекта, които са на стойност около 7,8 млрд. лв. От тези пари като махнем авансовите плащания и част от междинните, сметките показват, че до октомври 2015 г. само ние трябва да усвоим над 5 милиарда лева. Но не трябва да забравяме, че ни предстои подписването на още договори до средата на годината, т.е. сумата ще се увеличи.
Дали ще се справим? Усвояването на средствата е отборна игра. Много са играчите и всеки има своя роля. Общините не могат сами да се справят, ако няма партньорско отношение, подкрепа, съдействие от управляващите органи. За да е успешен мачът, всички играчи трябва да сме еднакво бързи и коректни, всеки да си знае мястото и изпълнява задълженията. Не трябва да забравяме, че е важно и как свири съдията, а в играта съдиите ни са много - одитиращи, контролиращи и много други органи и институции.

 

- Кои са научените уроци и поуките от тях?

 

- Ще спомена само най-важните поуки. Урок номер 1 - по отношение на европейските проекти не е приложим олимпийският принцип, т.е. участие заради самото участие, на всяка цена. Какво имам предвид? От 2007 г. насам българските общини сме кандидатствали за европейски средства с над 7 хил. проекта с индикативна стойност от около 13-14 млрд. лв. Или всяка община е подготвила средно по около 28-30 проекта. Около 80% от депозираните ни проекти са одобрени за финансиране. Но поради недостиг на финансов ресурс сключените договори, както споменах, са около 3800.
Урок номер 2 - практиката още ни научи, че доброто проектно предложение не означава успешен проект. Изпълненият проект не е гаранция за възстановени средства. Какво означава това? Грешно е да говорим само за усвояване на евросредства, трябва разумно да употребяваме парите, да ги инвестираме в добри проекти, които да предизвикат ефекта на мултиплицирането.

(Със съкращения от списание "Транспортно строителство и инфраструктура")

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай