Юнаци спасиха кръста и тази година

Стотици смелчаци се гмурнаха в ледените води

Юнаци спасиха кръста и тази година | StandartNews.com

Пандемията стана причина традицията на един от най-големите православни празници - Богоявление, да бъде променена - в някои градове се отказаха от ледените хора и литийните шествия.

На други места обаче никой не можа да спре хората Светият Кръст да бъде спасен, както всяка година на Йордановден.

Калоферци останаха твърди на традицията. Напук на коронавируса, призивите на местната власт и полицейското присъствие, около 150 мъже пяха народни песни и играха хоро във водите на река Тунджа.

"От тази вода не се настива, тя е за здраве. Ако ще и чума да има, хоро ще има. Ако трябва и глоба ще се плати", каза един от участниците в хорото.

С мъжкото хоро калоферци извадиха разпятието от ледените води на реката.

24-годишен военнослужещ от авиобаза Безмер пък спаси кръста от водите на река Тунджа в Ямбол. 14 мъже на възраст от 18 до 70 години скочиха в река Тунджа. Пръв до светия кръст стигна Тони Славов.

Ритуалите на големия празник Богоявление в Силистра за малко да бъдат осуетени от общинската администрация, предвид пандемията. Доростолският митрополит Яков обаче отклони идеята за забрана на хвърлянето на кръста.

"Дори да ни арестуват, ако трябва да ни глобят, но няма да отстъпим. Да дадат писмо, че забраняват един от най-големите Господски празници", коментира той.

 

Поради тази причина от общинската администрация отказаха да участват в празника.

Русенец извади кръста от водите на Дунав край града. 56-годишният Иво Колев е безработният учител по физкултура. Той пожела на всички силистренци здраве и успехи през годината.

21-годишният варненец Александър Матев пък спаси кръста от ледените морски води край Първа буна във Варна. През 2019 г. той отново хвана кръста.

В ледените води на река Лесновска в Елин Пелин Светият кръст бе изваден от Йордан Христов на 39 години. Преди това от църквата "Свети Николай Чудотворец" в града до реката се проведе литийно шествие. 

Без традиционното литийно шествие мина ритуалът по спасяването на Кръста в Бургас заради противоепидемичните мерки. 18-годишният Иван Гайтанов извади кръста от морето. Той скача за първи път, ученик е в бургаска гимназия. Над 50 души взеха участие в ритуала днес.

Трима курсанти от Националния военен университет във Велико Търново влязоха в надуваем тренировъчен военен басейн, за да извадят символично кръста на днешния християнски празник Богоявление - Йордановден.

Пловдивският митрополит Николай проведе церемонията с отслужване на Богоявленския водосвет на брега на Марица срещу Водната палата. 22-годишният Николай Пеев от Нова Загора хвана кръста в Пловдив.

Вячеслав Борисов, на 36 г., за трети път извади кръста от водите на езерото в ж.к. "Дружба" на Богоявление в столицата. Богоявленският водосвет бе извършен от Белоградчишкия епископ Поликарп пред събралата се публика на езерото. Ритуалът се проведе пред по-малко хора от обичайното и без официални гости.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай