Йотова: Държавата да регулира цените на горивата

От реакцията на властта зависи дали ще се повтори сценарият от 2013 г.

Йотова: Държавата да  регулира цените на горивата | StandartNews.com
. Държавата да се намеси и да регулира цената на горивата, заради които започнаха масови протести. Тази теза разви вицепрезидентът Илияна Йотова във Варна по време на среща със студенти. „От една страна е цената на петрола в международен мащаб. Но от друга страна държавата може да подпомага и своите граждани. Това може да бъде национална политика, без да се счита за държавна помощ, за да не попадаме под ударите на Европейската комисия и без да се счита за нарушение на принципа за конкуренция”, обяви вицето на държавния глава..Според нея от това колко бързо и адекватно се взимат решения от страна на изпълнителната и законодателната власт

зависи дали протестите ще доведат до криза както през 2013 г. По думите й, увеличението на данъка за по-старите автомобили е едно от многото удари по джоба на българина.

 

„В следващите дни имаме второ четене на бюджета. За мен основният закон на държавата, най-важният след Конституцията, е това как ще изглежда бюджета ни за 2019 година. Ако там тези процеси са регулирани, мисля, че българските граждани могат да бъдат спокойни. Ако пак този бюджет е бюджет, който не залага нито промени, нито по някакъв начин се опитва да регулира неравенствата и бедността в България, протести ще има”, прогнозира вицепрезидентът. Тя коментира и изявлението на финансовия министър Владислав Горанов,  че въпреки протестите няма да се намали данъкът върху старите коли и за "Гражданската отговорност", защото става въпрос за увеличение  от 6 до 10 лева. "Ако това е единственото повишение за джоба на българина, сигурно няма да е такъв ефектът, но за съжаление той е един от многото", каза Йотова.

В морската столица тя проведе среща-разговор с чуждестранни студенти от български произход, които учат във варненски университети. Събитието под надслов „Перспективи за развитие с българска диплома” е първото от поредица срещи, които вицепрезидентът планира със студенти в страната.

 
 
 
 
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай