Йотова: Да помним уроците по човечност

Вицепрезидентът откри документалната фотоизложба

Йотова: Да помним уроците по човечност | StandartNews.com

Вицепрезидентът Илияна Йотова откри в София документалната фотоизложба „Ваше благородие, госпожа Чужбина. 100 години бяла емиграция в България“.

„Изложбата, посветена на 100-годишнината от решението на българското правителство да приюти в пределите на страната десетки хиляди руски емигранти, изпраща важното послание за вечните уроци по човечност, които трябва да помним, за да вървим напред. Експозицията поставя и актуалната тема за миграцията, за нерешените в XXI век военни конфликти и бедност, бягащи от които и днес търсят подслон в нашата страна“, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на откриването на изложбата в Държавна агенция „Архиви“.

Вицепрезидентът подчерта, че не се знае достатъчно за този интересен период от българската история. „След жертвите и разрухата на Първата световна война тогавашната българска държава подава ръка и не само приема десетки хиляди руски емигранти, но създава условия, за да се развиват в своя втори дом според възможностите и таланта си“, заяви Илияна Йотова и подчерта приноса за икономическия и културния подем на България през 20-те и 30-те години на XX век на учители, университетски преподаватели, учени, медици, инженери, военни специалисти, ветерани от Руско-турската освободителна война, хора на изкуството, журналисти. „Тези хора написват своята история в историята на България“, посочи вицепрезидентът.

Изложбата, осъществена съвместно с д-р Димитър Иванов, може да бъде видяна до 17 юни.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай