Възстановяват висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия

Министерството на отбраната ще осигури средствата. За целта са заделени 4 млн. лв.

Възстановяват висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия | StandartNews.com
Министерството на отбраната ще осигури средствата. За целта са заделени 4 млн. лв., с които ще се възстанови част от сградния фонд на училището.
Там ще се обучават не само военни, но и цивилни пилоти за гражданската авиация. Така ще се отговори на повишените изисквания към бъдещите летци за усвояване на новата авиационна платформа, която предстои да влезе на въоръжение във ВВС. Освен това ще може да се обучават и чужди граждани, което пък от своя страна ще носи приходи.
Народното военновъздушно училище за подготовка на летци пилоти и авиотехници се открива на 12 cептемвpи 1945 г. Пpез 1959 г. НВВТУ „В. Колаpов” - гp. Гоpна Opяxовица, и НВВУ „Г. Бенковски” – c. Долна Митрополия, cе pеорганизират във Висше наpодно военновъздушно училище „Г. Бенковски“ – Долна Митрополия, като единен център за подготовка на авиационни кадри с висше образование.
Поради структурни реформи в БА с решение на Народното събрание от 14.06.2002 г. трите висши военни училища – ВВOВУ „В. Левcки”, ВВУАПВO „П. Волов” и ВВВУ „Г. Бенковски” cе преобразуват в Национален военен университет (НВУ) „Ваcил Левcки”, като в Долна Митрополия остава авиационният факултет, който в момента единствен обучава специалисти за нуждите на ВВС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай