Възстановяват почерка на Левски

Създава се нов шрофт нва тази основа

Възстановяват почерка на Левски | StandartNews.com

Нов шрифт е създаден на основата на почерка на Левски. Проектът е на Националната картова и платежна схема, а идеята е да се възродят и съхранят спомените за българските историческите корени, пречупени през модерното технологично мислене.

Те вярват, че дигитализацията на почерка на Апостола ще допринесе за възраждането на българската писменост в нашето съвремие.

"Както актьорът се вдъхновява от образа на героя, който представя пред публиката, така и типографът, решил да възпроизведе почерка на историческа личност, буквално усеща диханието на човека, по чиито стъпки върви. Това е сложна творческа симбиоза, а не механично пренасяне на графични форми от фотоизображение към цифров графичен формат", коментира Стефан Пеев - филолог, издател и създател на шрифтове.

Специално за Левски трябва да се подчертае, че има един от най-чистите и виртуозни почерци от известните ни революционери - почерк, който изразява отдаденост, методичност и постоянство, смята експертът.

"Шрифтът, базиран на почерка на Васил Левски, е важен културен факт за съвременното ни общество. Почеркът на Левски можем да опишем общо като красив, чист и хармоничен. Формите на буквите и подреждането им на редовете са типични за стиловете почерци през втората половина на 19-ти век.

Но почеркът на Левски има силен и овладян характер с много интересна и богата вътрешна динамика, излизаща извън стандартния канцеларски краснопис."

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай