Всяка година имаме студенти в Оксфорд

Всяка година имаме студенти в Оксфорд | StandartNews.com

Нели Петрова, директор на Първа английска гимназия-София

- Г-жо Петрова, според статистиките и тази година голяма част от учениците ни, които заминават в престижни университети навън, са от Първа английска гимназия. Вие водите ли статистика колко деца заминават и къде отиват?
- Да. Двете основни дестинации, за които заминават, са Великобритания и Холандия. Причините да ги изберат са напълно обясними - заради отличното владеене на английски език. Но, разбира се, имаме студенти в Германия, във Франция, САЩ, Дания, Италия.
- В какви специалности основно отиват?
- В масовия случай избират цялата палитра на икономическите специалности, както и право. В Германия имаме студенти, които следват медицина, имаме младежи, които се насочват към театър, архитектура, археология. Около 30 или малко повече процента са абитуриентите ни, които заминават за чужбина. Останалите ни ученици успешно се реализират тук в България.
- Имате ли възпитаници в Оксфорд и Кеймбридж?
- Да, тази година имаме приети няколко ученици в Оксфорд и няколко - в Кеймбридж. Една от ученичките, която заминава за Оксфорд, получи и национална диплома. За този випуск статистиката ни колко точно ученици са заминали ще бъде готова в началото на учебната година, но по принцип винаги имаме поне десетина души в тези престижни университети.
- Завръщат ли се след завършването, имате ли наблюдения?
- Според мен има положителна тенденция в тази посока. По принцип гимназията ни е едно от малкото училища, в които съществува асоциация на бившите възпитаници. Те също имат добра информация, доста хора се завръщат, за да останат тук в България.
- Помагат ли ви бившите възпитаници, когато се обърнете за съдействие към тях?
- Винаги. Много разчитаме на тях, миналата година алумни асоциацията подари на гимназията цял лингвистичен кабинет, участват с нас в различни проекти, включително и за юбилея на гимназията миналата година.
- Вие сте от гимназиите с много висок бал при приема на ученици. Какъв випуск се очертава тази година?
- Предполагам, че ще бъдат едни от най-добрите. Нивото ни винаги е било високо, нашата цел е да бъдем номер едно и мисля, че се справяме успешно.
- Как гледате на факта, че толкова много млади хора отиват да учат навън. Приемате ли го като упрек към образователната ни система?
- Не толкова е упрек към образователната ни система. Учениците, които излизат от езиковите гимназии, с това ниво на два и дори три чужди езика, защото имаме и такива, търсят добра реализация. Мисля, че е логично да я търсят навън. Но въпреки всичко по наши наблюдения в момента го няма това масово излизане да следваш навън, което се е наблюдавало преди 4-5 години. Някои от абитуриентите отлагат това за времето след завършване на бакалавърската си степен тук в България, и едва тогава записват магистратура в чужбина. Но вратите са отворени пред тях, те могат да пътуват, да отиват, да се връщат. Нашата задача е да бъдат добре подготвени и след това, естествено, да работят за страната си.
- Кризата ли е според вас причина за намаляващия брой на младежите, които отиват да учат навън?
- Това също е причина, но основното за нас е личният избор. Всеки преценява как ще се развива след завършване на средно образование.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай