Всяка училищна кифла става с тапия

Ще се иска документ за произход

Всяка училищна кифла става с тапия | StandartNews.com

С документ за произход, удостоверяващ произхода на храната и нейната безопасност, ще трябва да бъдат придружавани всички закуски и други продукти, предлагани в детските заведения, училищните столове и обектите за търговия на дребно на територията им. Това е записано в проект на наредба, обнародвана за обществено обсъждане, с краен срок 7 декември.

Друго важно условие, записано в проекта на наредбата, е недопускането на децата и учениците да се предлагат пресни плодове и зеленчуци, с остатъчни количества пестициди и химични замърсители над максимално допустимите стойности, а също така и храни, съдържащи, съставени или произведени от генетично модифицирани организми или продукти, обработени с йонизиращи лъчения, отбеелязва Монитор.

Киселото мляко, сиренето и кашкавалът за малките трябва да са произведени в съответствие с БДС 15:2010.

За айряна има специално условие да е получен при хомогенизацията на българско кисело мляко и питейна вода без добавяне на готварска сол. За яйцата пък е записано че трябва да са от клас „А“, т. е. за прясна консумация.

На децата и учениците ще се разрешава предлагането само на краве масло, слънчогледово масло и зехтин

Забранява се предлагането на пържени ядки, а също и на екструдирани храни.

В проектонаредбата е записано още, че стерилизираните продукти от плодове и зеленчуци, предлагани в детските градини и училищата, не трябва да съдържат консерванти, оцветители, ароматизанти и подсладители.

Доматено пюре с не по-малко от 22% сухо вещество, като поне 80% от сухото вещество е от домати. Лютеницата пък трябва да е произведена по браншови стандарт.

Всички доставки на храни в детските градини и училищата ще могат да се правят само от фирми, регистрирани по Закона за храните.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай