Внимание! Дезинфектанти с канцерогени

Открити са високи и опасни количества бензен

Внимание! Дезинфектанти с канцерогени | StandartNews.com

Някои дезинфектанти, произведени по време на пандемията от COVID-19, съдържат канцерогенни вещества в големи количества, сочи ново проучване, предаде БТВ.

При тестване на 260 вида дезинфектанти в Съединените щати в 44 от тях са открити високи и опасни количества бензен – канцерогенно вещество, което се свързва с няколко различни вида онкохематологични заболявания, сред които и левкемия.

Администрацията по храните и лекарствата, която отговаря и за регулацията на дезинфектанти, одобри лимит от две части на един милион бензен в отделните продукти. Въпреки това местна лаборатория е открила, че някои от партидите съдържат бензен осем пъти над този лимит.

От независимата лаборатория откриват също „недопустимо високи“ нива на метанол и ацеталдехид, които вероятно също са канцерогенни за хората

„Наличието на тези вещества в продукти, които са изключително препоръчвани по време на пандемията и се използват както от възрастни, така и от деца в големи количества, прави откритието ни още по-притеснително“, казват от лабораторията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай