ВМА прие 80 в понеделник

ВМА прие 80 в понеделник | StandartNews.com

ВМА отвори врати в понеделник, след като пет дни спря плановия прием на пациенти. Само за един ден сме приели 80 души, казаха в понеделник от болницата. Общо на 330 човека са били отложени хоспитализациите през последните пет дни. Повечето от тях са хора за операции - гастроентерологични, гръдни, лапароскопски.

От болницата обаче не са връщали спешни пациенти. От миналата сряда до този понеделник през спешното отделение на ВМА са минали 518 души. От тях 120 са приети за хоспитализация по спешност, казаха от клиниката.

Причината за отлагането на плановия прием е в лимитите, котио наложи здравната каса. „Ние имаме определен бюджет, в който трябва да осъществим лечение. Когато той е изчерпан, всичко, което е над него, не е сигурно дали касата ще го заплати. По тази причина спряхме приема", обясни директорът на болницата проф. Николай Петров пред бТВ.

През тази година ВМА има ръст на пациентите, а финансирането й е по-ниско в сравнение с 2014 г. Поради тази причина за първите няколко месеца болницата вече е загубила 550 000 лв. Въпреки това проф. Петров смята, че лимитите са удачен начин на финансиране на болниците. Тази система с въвеждането на лимити никак не е лоша. "Въвеждането на лимитите има дисциплиниращ ефект, но трябва да се изходи от това доколко значима е една болница за здравната система в страната", коментира Петров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай