Вирусът изгони 2 милиона чужди туристи

Мит е, че българите могат ги да заместят

Вирусът изгони 2 милиона чужди туристи | StandartNews.com

Около 2 млн. чужди туристи ги няма в България. Мит е, че българите могат да заместят чуждите туристи. Това заяви във връзка със ситуацията около коронавируса пред Bulgaria ON AIR климатологът проф. Георги Рачев, който е и заместник-председател на Българската асоциация на туристическите агенции.

През последните дни температурата на морската вода достигнала 28 градуса, тъй като има пренос от изток, който придържа топлата вода към крайбрежието, каза още професорът. Туристи сигнализираха, че във водата и на брега на плаж "Иракли" има мазни бели топчета. От Морската администрация обясниха, че става въпрос за палмово масло, което най-вероятно е изхвърлено от преминаващи кораби. Палмовото масло не вреди на популациите, това е заключението на експертите.

"Замърсяването на водите е част от действителността, тъй като трафикът в Черно море не е малък. В открито море редица кораби мият своите танкове и това стига и до нашето крайбрежие. Има служба, която следи и трябва да глобява такива кораби", добави още проф. Рачев.

Според климатолога, що се отнася до чистотата на водите, положението е още по-тежко - глобите били смешни, a контролът слаб.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай