Веселин Савоя, "Албена"– треньорът, превърнал голфа в мозъчна терапия

Той движещата сила на Albena Indoor Golf Academy

Веселин Савоя, "Албена"– треньорът, превърнал голфа в мозъчна терапия | StandartNews.com

"Лицата на Албена". В поредица от интервюта и репортажи ще Ви представяме професионалистите, които стоят зад цялостното преживяване, наречено Албена. Те се грижат за удобството на гостите в най-красивото ни ваканционно селище, за тяхното посрещане, за кулинарното им преживяване, за спортните активности и забавната анимационна програма, за опознаването на богатото културно-историческо наследство на Северното Черноморие, за тяхното здраве и релаксация.

Веселин Савоя е движещата сила на Albena Indoor Golf Academy. Той е сертифициран PGA треньор и един от малкото голф професионалисти в България. Завършил е Националната спортна академия „Васил Левски“ в София със специалност „Кинезитерапия“. Специализира „Икономия на спорта“ в Германия, обхващайки маркетинговите и административни аспекти на спортния мениджмънт. Първите си стъпки в голф преподаването прави в Европейската федерация на голф учителите – EGTF, където научава основите на новото си призвание. Преминал е и тригодишно обучение към професионалната голф асоциация на Германия, която му донася най-титулуваната атестация – тази на PGA треньор. Срещаме се с него на прага на новия сезон, когато зелените игрища очакват първите желаещи да се насладят на отпускащата голф игра.

-    Г-н Савоя, от колко време практикувате голф и каква беше първоначалната Ви мотивация да се захванете със спорт, за който обществото понякога има противоречиво мнение?

-    Така е, дори и аз в началото бях предубеден към голфа, имах особено мнение, възприемайки го като занимание за хора с много пари и специално положение в обществото. Но вече повече от 20 години животът ми е свързан с него и нищо от първоначалната ми нагласа не се оказа вярно. Възможно е назад във времето наистина голфът да е бил елитарно занимание, но днес светът е различен и това не е така. Единственото условие е човек да има желание и време за това. За съжаление, повечето хора живеят твърде динамично и времето се превърна в една от най-големите ценности. Но за да водим пълноценен живот е важно да търсим непрестанно баланса между професионалните ни ангажименти и свободното време за нас, за семейството, за приятелите, за голфа.

-    В ежедневието си се срещате с много и различни хора. Какъв е профилът на съвременния голф играч, какво мотивира хората да хванат голф клъба?

-    Напоследък наблюдавам все по-динамично подновяване и подмладяване, бих казал, на типичния голф играч - както в България, така и в световен мащаб. Много млади хора осъзнават комплексната добавена стойност, която играта им носи. На голф игрищата освен да разпускат, те създават много контакти, разширяват кръгозора си и намират много възможности за бъдещото си развитие. Но в крайна сметка, най-важната за мен полза е тази за човешкото здраве. Представете си една идилична среда, далеч от забързаното ежедневие и стреса, сред тишината и спокойствието на чистата и непокътната природа. Три или четири дни в седмицата, в които неусетно извървявате 10-12 километра, без да се налага да правите неистови усилия в спортни зали, а дори напротив – изпитвайки чувство на щастие и умиротворение. Към всичко това добавете и усещането за принадлежност към едно общество с много ясно изразен общ интерес, което е задружно и си помага. Много двойки също избират голфа като място и време, което да споделят заедно.

-    Говорейки за здравните ползи знаем, че имате много успешен пример за това как голфът може да бъде работеща терапия за хора с черепно-мозъчни травми, такива претърпели мозъчен инсулт, или страдащи от болестта на Паркинсон. Разкажете малко повече за това.

-    В зората на професионалната си кариера, когато действително направих и първите си стъпки на зеленото игрище, бях част от здравен проект под надслов „Удар срещу мозъчния удар“, предоставящ терапия на хора, прекарали мозъчен инсулт. Тогава немски специалисти използваха играта на голф като прийом за справяне с последиците върху емоционалното и физическо състояние на болните, а аз бях съпътстващ терапевт. Видях нагледно как може по един иновативен и щадящ начин хората да се върнат към нормалния си живот, имайки пълноценно и лишено от трудности ежедневие. Това ме мотивира да открия собствена физиотерапевтична клиника в Лондон, където заедно с удобствата на близко голф съоръжение започнах да провеждам терапия за хора с черепно-мозъчни травми, преминали инсулт или страдащи от болестта на Паркинсон. Постигнатите резултати ме мотивираха да се развия в тази област, да усъвършенствам квалификацията си, за да бъда полезен на обществото.

-    След 4 години – през 2012, се връщате в България, където голфът тепърва прохожда, а родното Северно Черноморие започва да става все по-видимо на световната голф карта. Какви са преимуществата на приморска Добруджа в това отношение?

-    През последните близо 12 години България се утвърди като една от водещите европейски, а защо не и световни голф дестинации. Перла в короната ни са именно трите прекрасни голф комплекса – Thracian Cliffs, Lighthouse и Black Sea Rama, които играчите от Западна Европа оценяват изключително високо. Само на час и половина от международното летище във Варна, те са отлично поддържани, с необходимата доза драматизъм в пейзажа и балансирано ниво на трудност.  

-    Напоследък ваканционно селище „Албена“ също получи своето заслужено място сред тях. С какво комплексът се откроява?

-    Неслучайно девизът на Албена е „Красива по природа“. Тук има уникално съчетание на запазена природа, широка плажна ивица и разнообразна хотелска част, хармонично вписана в заобикалящата я среда. Големият медицински център „Медика – Албена“, съчетан с лечебната сила на местната минерална вода, предлага възможности за рекреация, възстановяване и рехабилитация. Заради всичко това през миналата година стартирахме проекта „Albena Indoor Golf Academy” във Flamingo Grand Hotel & SPA, където желаещите могат да направят своите първи стъпки в голфа чрез съвременен дигитален симулатор, или просто да тренират на закрито ако времето навън е лошо. Междувременно, богатата спортна, културна и анимационна програма позволява на половинките им и на децата да прекарват пълноценно и приятно време. Впоследствие разширихме услугата, създавайки специални голф пакети, предлагащи настаняване, треньорска услуга и ежедневни трансфери до близките голф игрища, за да могат желаещите да приложат знанията си на терен.

-    Ако трябва да мотивирате някого да започне да играе голф, какво бихте му казал?

-    Нека да опита и ако му хареса, нека не се отказва лесно. Защото пътят е дълъг и изпълнен с предизвикателства и емоции. Но удовлетворението идва с времето.

-    На финала, разкажете ни интересен случай, свързан с треньорската Ви професия и годините, прекарани на голф игрището.

-    Най-красноречив пример за силата и влиянието, които голфът има върху човек, е мой ученик и мога да твърдя приятел, който винаги е бил много нетърпелив, с изпънати нерви и избухлив по характер. С отминаващото време на игрището, той се научи да бъде точно обратното – да оценява времето, да контролира емоциите си и да показва уважение към ближния. Всеки трябва да знае, че в играта на голф няма опоненти. Има партньори, които играят заедно срещу игрището. Този, който не е започнал с голф, той не може да разбере голфърите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай