Външно извънредно: Не пътувайте до тези страни

Освен при крайна необходимост

Външно извънредно: Не пътувайте до тези страни | StandartNews.com

Външното ни министерство повиши степента на опасност от пътуване и пребиваване в съседните на Израел, Египет и Йордания. Двете туристически дестинации в Близкия изток вече са с Ниво 4 от 5 с препоръка българските граждани да се въздържат от пътуване до там, освен при крайна необходимост.

Следващото по-високо ниво е с предупреждение за незабавно напускане на страната, както е в случаите на Афганистан, Судан, Нигер и други. Относно Йордания от МВнР отправят следните препоръки:

Във връзка с последната ескалация на израелско-палестинския конфликт от октомври 2023 г., в Йордания се наблюдават масови протести в подкрепа на палестинската национална кауза.

Министерството на външните работи отправя предупреждение да се избягва посещението на райони, в които се провеждат демонстрации и има голямо струпване на хора. Понастоящем такива се организират основно в столицата Аман, градовете Зарка, Ирбид и Русейфа, както и в населени места от северозападната част на страната. Следва да се избягват туристически посещения на граничните с Израел и Западния бряг региони и гореизброените градове. В столицата да не се посещават районите на Стария град (т.н. Даунтаун) и джамиите "Ал-Хусейни" в Стария град и "Ал-Калути" в кв. Ал-Рабиах.

Силите за сигурност и обществен ред взимат необходимите мерки за мирното протичане на демонстрациите, но следва да се проявява повишена бдителност. За нашите сънародници, които в момента са в някоя от двете държави, предоставяме контактите на българските мисии в Египет и Йордания, пояснява "Фокус".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай