В Перник вече имат топла вода

До края на седмицата ще бъде пуната и основната мощност, осигуряваща парното на перничани, каза инж. Спасов

В Перник вече имат топла вода | StandartNews.com

Здравейте, инж. Спасов, жителите на Перник имат ли вече топла вода, след като беше отмена заповедта за спирането на дейността на парогенератори 4 и 5 на "Топлофикация Перник"?

Да, от снощи жителите на Перник отново имат топла вода. Тя е осигурена от четвърти парогенератор, който беше разпален вчера. Искам да информират гражданите, че до края на седмицата, ще бъде пуната и основната мощност, осигуряваща парното на перничани". Това каза изпълнителният директор на "Топлофикация Перник" АД инж. Любомир Спасов. По думите му Дружеството разполага с достатъчно въглища на скалд, за да гарантира отоплителния сезон.

Не стана ли едно разминаване в решенията на компетентните институции?

Както не един път посочихме, имаше момент, в който настъпи хаус в становищата на компетентните органи, което доведе за кратко до спирането на топлата вода на жителите на Перник. Поради наложената заповед на РИОСВ-Перник, ние бяхме с „вързани ръце” и нямахме възможност да работим.

Доволни сме, че се доказа пред обществото, че не ние замърсяваме въздуха на града, благодарение на решението на Административния съд в Перник, който взе решение да отмени наложения административен адк на РИОСВ-Перник. По късно МОСВ издаде заповед, с която отменя предишната си за спиране на дейността на парогенератори ни 4 и 5.

Вчера в присъствието на експерти от РИОСВ-Перник и на кмета на града Вяра Церовска, бяха премахни поставените пломби към генераторите, за да може да бъде възстановено подаването на гориво и до края на деня жителите вече имаха топла вода.

Инж. Спасов, продължават обаче наблюденията и проверките на РИОСВ-Перник, нали?

Точно така! Служители от РИОСВ-Перник ще бъдат изпратени за 24-часово наблюдение на нашата работа. Ние сме доволни от този факт, защото няма да има възможност никой да разпространява неверни твърдения, че използваме неразрешен вид гориво. Чрез това 24-часово наблюдение няма да бъдем въвлечени в нечий сценарий, целящ да опетни името на Дружеството, както и да има и грам съмнение и подозрение, че не спазваме разрешенията на  компетентни инстистуции

Накрая установи ли се от къде са идвали миризмите, за които жителите се вдигнаха на протест?

Знам само, че ТЕЦ Перник не е източник на неприятните миризми във въздуха на Перник. Искам тук да уточня, че доказателство за това е и фактът, че тези миризми са емитирани и в периода, в който Топлофикацията не е работила.

За момента никоя от отговорните институции в града не е категорична откъде идва замърсяването на въздуха в Перник. Проверките на РИОСВ продължават и се надяваме да се установи кой е източникът.

След като дейността Ви отново е възстановена, бихте ли ни казали докъде върви подготовката за новия отоплителен сезон?

„Топлофикация Перник“ АД е почти на 100 % готова за зимния сезон. В края на миналия сезон направихме обстоен анализ на досегашните проблеми, свързани с доста аварии и сътресения в топлоподаването и предприехме конкретни конкретни действия и мерки за елиминирането им.

Обърнахме сериозно внимание на нормите за екологична чистота на отпадъчните продукти- газове  и сгурия. За намаляване на газовите емисии поддържаме направената отново клапата, която отсича димните газови в посока стария комин. Тук искам да уточня, че за него има разрешение за ползване само при аварийни ситуации, при разпалване и гасене на основната мощност и неработеща сероочистна инсталация.

Сероочистката също е ревизирана и основно ремонтирана и в момента е в много добро състояние

Където се налагаше, направихме ремонти по топлопреносната мрежа. Отстранени са пробиви от основните топлопроводи. Сложена е секционираща арматура на доста места в града с цел при откриване на пробив в мрежата да бъдат засегнати най-малко абонати.

Подменени са участъци, създаващи сериозни проблеми през миналия отоплителен сезон.

През летния сезон ремонтирахме и ревизирахме са всички основни съоръжения в останалите цехове на „Топлофикация“.

Какво си пожелавате на старта на новия отоплителен сезон?

-Надяваме се, че предстоящият отоплителен сезон наистина ще бъде успешен за „Топлофикация Перник” АД и нашите абонати ще бъдат доволни от услугата, която им предлагаме.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай