В македонските учебници още сме номади и грабители

Български медии не се допускат, но чалга каналите ни - да, казва проф. Иван Илчев

В македонските учебници още сме номади и грабители | StandartNews.com
  • Български медии не се допускат, но чалга каналите ни - да, казва проф. Иван Илчев в специално интервю за вестник "СТАНДАРТ"
  • Тв предаване на съседите започва със "Сонце, сонце, само ти си по-старо от Македония"

Чл.-кор. Иван Илчев е един от най-именитите български историци - бивш ректор на СУ, преподавател в Софийския университет. Член е на Смесената българо-македонска комисия по историческите въпроси, която заседава миналата седмица в Скопие. "Стандарт" го потърси за анализ на преговорите със съседите.

  • Политиците ни не мислят стратегически, а тактически - дали ще ги изберат след 3 месеца
  • Европа не ни разбира, в момента не сме стратегически важни за нея
  • Център ще бъдем, ако прокарваме последователно интересите си, а не се прегъваме според волята на силния на деня

- Чл.-кор. Илчев, как се разви последната среща на междуведомствената комисия между България и Северна Македония? Има ли шанс да се достигне до някакво споразумение, до изчистване на всички болезнени теми?
- Първо, въпросът е какво трябва да разбираме под споразумение. Всички болезнени теми са стотици на брой, така че не е възможно да се изчистят. Това е въпрос на далечното бъдеще и на много дискусии между голяма група хора, не само историци.
- А на най-болезнените, като темата за Гоце Делчев, цар Самуил...
- Те въобще не са болезнени за нас. Ние се опираме на изворите. И онова, което предложихме на колегите и за което постигнахме съгласие, е че при излагането на исторически събития в учебниците историците трябва да се облягат на изворите и тяхната обективна трактовка.
- Напоследък от тяхна страна като че ли се случва предимно субективна трактовка...
- Много е трудно, когато гледаш от едната страна на огледалото, да кажеш какво има и от другата. Това, което за нас е обективно, за тях невинаги е. И обратното - това, което за тях е обективно, за нас в много случаи е субективно.
- Как ще се работи оттук нататък? Има ли вариант въобще да не се стигне до съгласие?
- Въпросът е по-скоро не дали ние ще стигнем до някакво съгласие, а дали то ще влезе реално в учебниците и в масовото съзнание. Всъщност това има значение. Не това, което няколко историци приемат, че е вярно, а дали народите на Северна Македония и на България ще го приемат.
- Вие заявихте, че в Северна Македония тече бясна антибългарска кампания. В какво се изразява - в реторика, в подмяна на факти?
- Бясна антибългарска кампания тече от много години насам. Има моменти, когато е затихвала, а и моменти, в които е оживявала. Явно сега, с оглед на политическите събития и на важни за република Северна Македония дати тя се е подновила. Още повече, че там има относително равновесие на политическите сили. Нито една от тях няма съществено надмощие и това предопределя остротата на изказваните възгледи. Има и смешни неща - от рода на това, с което започва предаването на една от македонските телевизии сутрин "Сонце, сонце, само ти си по-старо от Македония".
А не бива да забравяме, че за разумните колеги от македонската комисия (такива има, има и неразумни), е много трудно да направят компромис, който на практика може да постави кръст на тяхната професионална кариера сега, а евентуално и в бъдеще. Не знам доколко хората у нас си дават сметка за това.
- Тоест, те са под политически натиск...
- Те са под изключително силен политически и обществен натиск. И за разлика от това, което се случи у нас преди 30 години, пред тях няма силен стимул да се променят. У нас редица историци промениха своите трактовки и цар Борис от авторитарен и фашистки монарх се превърна в благодетел на народа си, а с получените хонорари за тази промяна стана и благодетел за съответните историци. Но тези хора отговаряха на едно общо настроение сред българите. Докато в този спор за разумните колеги е много трудно да направят подобен компромис. Има, разбира се, и неразумни колеги - например един от тях отказваше категорично да каже Гоце Делчев от какво семейство е, за да не произнесе думата "българско" екзархийско. Ситуацията е доста трудна дори и за тези, които приемат, макар и отчасти, историческата истина и не можем да изхождаме само от нашата позиция. Винаги трябва да опитваш да разбереш и позицията на другия. Казва се, че винаги трябва да ни води истината, но истината рядко храни хората.
- В крайна сметка политиците определят "истината" - навремето около създаването на македонския език са казвали "По-добре политичка грешка, отколкото езикова".
- Има такова нещо. Но, освен това, аз съм казвал нееднократно, че не виждам защо е това фокусиране върху работата на нашата комисия. В договора между двете държави подточките са някъде около 40 и само една засяга пряко работата на комисията ни. Да погледнем дали някоя друга подточка, за която директно отговарят политиците, е изпълнена. Нито една.
- Бихте ли дали пример?
- Веднага мога да кажа - там е написано, че трябва да се осъществи удобна транспортна връзка между България и Македония. Председателят на нашата комисия проф. Ангел Димитров в средата на 90-те години е посланик в Македония и тогава тържествено правят първата копка на железопътната линия Скопие - София. Втора копка не е направена. Намалява търговията между двете държави, няма движение по точката "Широка медийна свобода" - българските телевизионни канали и вестници да проникват свободно в Македония. Не чалга каналите, защото там в момента има два наши чалга канала. Поне аз хванах толкова, а те не ми се струват най-добрата пропаганда на българската култура. Въпросът е, че информационните, обществените канали ги няма, не се излъчват. В същото време е пълно с най-различни сръбски телевизии. Това имам предвид, когато казвам, че политиците не са опитали да свършат своя дял от работата.
- Казвате, че нито един български политик освен Иван Евстатиев Гешов не е направил опит да се постави на мястото на колегите си от другите балкански страни...
- Да, като правило всички наблягат само на българската гледна точка.
- Ако по тази тема бе подходено, да речем, от началото на демократичните промени?
- Не мога да Ви кажа, но промените в България и тогавашна Югославия не съвпадат напълно по време. Във всеки случай антибългарската пропаганда може би щеше да бъде 30 години по-млада.
- Дали у по-младите хора в Македония има по-промито съзнание и те наистина смятат, че нямат нищо общо с България?
- Мисля, че огромното мнозинство е повлияно от пропагандата и образованието. Още преди две години една от първите препоръки, които направихме, бе за промени в учебниците им, където пишеше, че българите били номади от монголо-татарски-тюркски произход и се занимавали с грабителство. Колегите приеха, че това трябва да се махне. Но то още стои в македонските учебници, по които се обучават младите хора. Така че те няма как да получат по-правдива представа за България, освен от директен контакт - когато дойдат у нас или видят български туристи в Северна  Македония.
- Ако не се стигне до споразумение, как ще се отрази това на позицията на България в Европейския съюз? За ЕС ние сме по-незначителна част от Гърция и нашите спорове не са съществени?
- Колкото и да ни е неприятно, за повечето от европейците ние не сме част от европейското културно пространство. А гърците са, още от Древна Елада насам. Те са част от класическото образование на Запад, а българите сме в периферията. Ако погледнете в западните училищни учебници, за България няма да намерите повече от един или два реда общо, и то при късмет. Европа не разбира нашите дребни проблеми. Те не могат да разберат как една нация може да бъде създадена изкуствено с помощта на сръбско насилие и пропаганда между двете световни войни и след това с една Титова пропаганда в продължение на близо половин век. Те правят съпоставки с нации, които са се развивали мирно и естествено като например норвежци и датчани, австрийци и германци. Но тук случаят е съвсем различен.
- Няма ли начин да бъде обяснено подобаващо на ЕС?
- Да не се заблуждаваме, това България не го е правила никога. Никога не е отделяла средства за това. Няма как да очакваме, че Европа ще ни разбере, защото за нея в момента не сме стратегически важни.
- Все пак се предполага, че сме център на Балканите...
- Навремето Оскар Уайлд бе казал, че младостта на САЩ е тяхната най-стара традиция. И при нас тезата, че сме център на Балканите, е част от нашата доктрина, но това отдавна вече не играе такава роля. Сега имат значение газовите находища, а те са между Гърция и Турция, имат значение пътищата в Източното Средиземноморие, а не Черно море, където са слаби държави като Украйна, Румъния, ние. От тази гледна точка стратегическото ни значение е много намаляло в сравнение с началото на 20-ти век. Център ще бъдем, ако прокарваме последователно интересите си, а не се прегъваме според волята на силния на деня.
- Тоест, дори и да се опитаме да наложим позицията си спрямо Република Северна Македония, няма да срещнем особено голямо разбиране, а предимно проблеми?
- Според мен, няма да срещнем никакво разбиране от никого, колкото и печално да звучи. Но вижте, ние сами носим вина за това. В последните 30 години, ако не беше Софийският университет, не сме провеждали конгрес по българистика. В последните 30 години затворихме маса лекторати по български език в европейските държави. В последните 30 години не сме дали нито една стипендия на млад европеец да пише дисертация по проблемите на българския език или историята на Македония и България. От 2003-та година - от тогавашното честване на годишнината на Илинденското въстание не е направена нито една конференция, която да е посветена изцяло на въпросите, които ни вълнуват и да са поканени важни чужди учени. Какво искаме тогава - да плачем и да казваме "Ах, ние сме прави, но вие не ни разбирате".
- Дали това е умишлено направено по политическа линия, или доброволно сме свалили гарда?
- Не, това е една дребнава спестовност и неумението най-вече на нашите политици да мислят стратегически. Те мислят тактически - дали ще ги изберат след три месеца. И парите се хвърлят за това. А за това, да се подготвят хора, които да разбират от нашите проблеми и които ще бъдат влиятелни в своите общества не сега, а след 25 години, пари никога няма.
Но нека помислим и за друго - никой у нас не е направил убедителен анализ каква ще бъде ползата на България, ако Македония влезе в ЕС - какво ще се подобри, какво ще се влоши, в кои въпроси евентуално ще ни подкрепи, при кои евентуално ще ни създава проблеми. Нека да спомена само ОМО "Илинден", който без съмнение ще бъда използван безскрупулно от македонските партии, за да се доберат до властта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай