В Кърджали пиха третомартенско кафе на толерантността

Ерол Мюмюн продължи близо 20-годишната традиция на своя предшественик доц

В Кърджали пиха третомартенско кафе на толерантността | StandartNews.com

Източник: БТА

Кметът на Кърджали Ерол Мюмюн продължи близо 20-годишната традиция на своя предшественик доц. Хасан Азис на третомартенското кафе между кмет, поп и мюфтия. Той надгради традицията и към тях се присъедини и представител на държавната власт, в лицето на областния управител.

Сядайки заедно на една маса навръх Националния празник на Република България, представителите на местната власт и религиозните общности в продължение на години отправяха послание за мир и добруване, показвайки как в Кърджали различните етноси и религии живеят в сговор.

Днес своето първо третомартенско кафе изпиха кметът Ерол Мюмюн, областният управител Никола Чанев, районният мюфтия Басри Еминефенди, енорийският свещеник отец Петър Гарена.

„Мисля, че ние като местна власт, като представители на държавата и на религиите ясно показваме Кърджали по каква линия е вървял и по каква ще върви. Кърджали отдавна се е превърнал в модел на толерантността, в модел на заедността и приятелството, без да се разделяме по религия, по етност, по националност“, каза пред журналисти по време на третомартенското кафе кметът Ерол Мюмюн. Той коментира, че форматът на кафето се разширява с присъствието на областния управител в израз на това, че родопският град е символ на единството. „Мястото му е на тази маса, защото когато стане дума за добруването, за благото на гражданите, ние нямаме право да се делим на държава, на община, на каквото и да е било“, каза още кметът, цитиран от БТА. Той благодари на Никола Чанев, че е приел поканата и разчете жеста като показател, че когато става въпрос за благото на жителите на общината има единомислие сред институциите.

„Когато днес идвах насам в главата ми съвсем спонтанно възникна една древна поговорка – че човешката душа няма нужда от чай и от кафе, тя има нужда от хубава приказка и от диалог“, каза на свой ред областният управител Никола Чанев. Той благодари на кмета за това, че традицията за пиене на третомартенско кафе Ерол Мюмюн е превърнал в начало на диалог, започнал преди няколко месеца между двамата, и който има вярата, че ще продължи в името на жителите в региона.

Отец Петър Гарена коментира, че още вчера е пил кафе с мюфтията, защото двамата представители на религиите не са били сигурни дали традицията с дълбок смисъл ще продължи. „Сега вече сме спокойни и казваме и на хората да са спокойни, заедно с мюфтията и виждаме, че нещата продължават, нищо не се руши, а дай Боже да се надгради“, каза още попът. А мюфтията допълни, че кафето е важно, защото дава знак за единство, въпреки различията. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай