Цената на тока! Ето я новината от КЕВР

Ще има ли шоково увеличение

Цената на тока! Ето я новината от КЕВР | StandartNews.com

Държавата трябва ясно да успокои битовите потребители, че до 30 юни 2024 година цената на електрическата енергия няма да бъде променяна. Това заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов по време на заседание на Комисията по енергетика в Народното събрание.

Цената на тока се вдигна на годишна база с по-малко от 4 процента. Това е поносимо предвид сегашните нива на инфлация, посочи Иван Иванов.

Промените в закона за енергетика са в закъснение на нашите планове с около една година, каза председателят на КЕВР. Либерализацията на пазара на електроенергия е важна и е заложена в Националния план за възстановяване и устойчивост. КЕВР даде силно критична позиция на първоначалните предложения за промени в закона.

Министерството на енергетиката до голяма степен се съгласи с нас и затова сме направили малко забележки на следващата редакция, а и те могат да бъдат изчистени между първо и второ четене, каза председателят на КЕВР..

Ако искаме да защитим интересите на битовите потребители, трябва да има компенсация за тях спрямо пазарната цена. КЕВР посочи сумата, която е нужна и тя е в рамките на 1,4 млрд. лева. Добре е, че Министерството на енергетиката, прие да се ползва годишния ценови период на КЕВР, а той определя цената на тока на 1 юли, а не от началото на годината, добави той.

Имаме прозорец от 9 месеца, в който КЕВР заедно с МЕ ще намерят най-щадящия вариант за битовите потребители, каза председателят на регулатора.

"Не бива да се спекулира, че либерализацията на пазара на тока ще настъпи в началото на 2026 година, както предвижда проектозакона, защото Европейската комисия не посочва точна дата за това", каза още Иван Иванов. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай