Трон на тракийски жрец привлича гости

Трон на тракийски жрец привлича гости | StandartNews.com

Кралство Йордания избра Първомай за сирене и тютюн

Бум на туристи от страната и чужбина очаква Първомай. Най-голямата гордост за местните хора е връх Драгойна, където по време на новите археологически разкопки са открити уникална стражева крепост с тракийски амфитеатър. Археолозите са намерили тракийски трон и скъпоценен съд за благовония принадлежал на тракийски жреците в крепостта, която вече е картирана от геодезистите.

Разкопани са и три църкви, много тракийски часовници и календари, с обозначения кога трябва да се сее и да се жъне. В момента Първомай изработва туристически проект за еко и археологичен туризъм в района на връх Драгойна и Буковския Балкан. Един от акцентите на проекта са етносъборите на българското и тракийското изкуство, музика, занаяти, носии и обичаи, който ще се проведе в средата на октомври т.г., заяви кметът на града Ангел Папазов.

Община Първомай отчете ръст на чуждите инвестиции в района. На първо място е договорът с Кралство Йордания за изграждането на нова фабрика за сирена и кашкавал. Продукцията от този завод ще е предназначена за големия пазар в Близкия Изток. За сега сирената ще се изнасят в Ливан, Йордания и Ирак, с тенденция територията на износ постепенно да се разшири и да се удвои капацитета на производство, заяви пред "Стандарт" кметът Ангел Папазов. Освен това преди месец бе открит завод за производство на рязан тютюн в йорданската столица Аман. Фабриката ще работи предимно с тютюн от Първомай, и ще зарежда целия арабски свят, поясни Папазов.
С пъстри хора и тракийски фолклор град Първомай отбеляза достойно тази година тройния празник Великден, Деня на труда и празника на града.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай