Три грешки доведоха до перфектната буря

Три грешки доведоха до перфектната буря | StandartNews.com

Проф. Михаил Константинов, шеф на "Информационно обслужване"

- Проф. Константинов, случващото се в зала "Арена Армеец" звучи все по-тревожно и, честно казано, може да се определи с думата "безобразие".

- Съгласен съм, безобразие е! Но нека да е ясно, че то е предизвестено. От месец повтарям, че ще стане страшно.

- И стана. Защо?

- По три причини. Първата е една идиотска поправка в Изборния кодекс, направена в 12 без 5 в началото на миналата година. Ясно е кой беше тогава на власт. Промяната мина, без да я забележат експертите, защото никой нищо не ги пита. Нещата се свеждат до това, че съставът на столичната общинска комисия беше намален от 41 членове, което е нормално за такава суперкомисия, на 19. За сравнение комисията във Варна е от 17 човека, а секциите са 350. Софийската има 1500 секции. Четири-пет пъти по-голямо натоварване имат членовете на софийската комисия, които изтрещяха от преумора. Пита се кой идиот намали състава на столичната комисия?!
Втората причина е, че при тези усложнени протоколи в момента дори софийските комисии, за съжаление, допускат грешки.

Не грешки в гласовете, а аритметични. Компютрите връщат тези протоколи. Ние не можем да приемем протоколи, където пише, че две плюс две е равно на пет. Хората се изнервят, правят поправки, идват втори път, пак грешка, идват трети път. Много се извинявам, но комисиите трябваше да си свършат работата докрай. Ако нямат грешки, те минават за отрицателно време. Някои комисии ги въртим по половин час, по един час. Който си е направил труда да си напише добре протокола, като му дойде редът, минава без проблем.

- Третата причина?

- Нямаше график. При толкова много секции график трябваше да се направи. Да се каже - секциите от този до този номер от колко до колко часа минават.

- Този график кой трябваше да го направи?

- Общинската комисия. При нас, в "Информационно обслужване", закъснение няма. Щом ни донесат протокола и в него няма сбъркани сметки, веднага въвеждаме данните.
За да се създаде "перфектната буря", трябва да се съберат три неблагоприятни фактора. Ето ги тези три фактора - идиотско намаляване на състава на комисия, липса на график и много грешки поради усложнените протоколи. Ако тези фактори ги нямаше, хората щяха отдавна да са си отишли вкъщи.
За съжаление стоят дълго. Ако не се разбунтуват, не счупят залата и не си отидат. Аз на тяхно място и това ще направя. Само че в подобни случаи невинни няма - депутатите приеха поправката, ОИК забрави да пусне график и протоколите са с грешки.

- Идиотската поправка обаче можеше да бъде прегласувана, щом е идиотска. Имаше достатъчно време.

- Съгласен съм, че можеше да бъде поправена. Но тези, които я направиха, не искаха да си я оправят. Смени се управлението и премиерът Борисов съвсем основателно каза - една запетайка да не са поправя в Изборния кодекс. Защото, когато пипне нещо, веднага ще го обвинят, че е поправял кодекса. Може да е било за добро, но пак щяха да го обвинят. Впрочем има още много неща в кодекса, които трябва да се поправят.

- Правителството призова ЦИК да сложи ред в "Арена Армеец".

- Нека го направят, доколкото могат. Има различни слухове. Хората се побъркват. Слава Богу, починала жена няма.

- Призивът гласи да се сложи охрана и хората, които чакат, да бъдат пуснати. Възможно ли е?

- Естествено. Така се прави. Защо хората да спят в залата?! На всички трябва да е ясно, че чувалите нямат никакво значение. Бюлетините са макулатура, тези хартийки ще отидат за претопяване. Важни са протоколите. Протоколите могат да се дадат на охрана и толкоз. Оставете чувалите, никой няма да ги вземе!

- Каква е процедурата в други държави? Преди време казахте, че в Испания изборните книжа се горят.

- Различна е практиката. Тук е наложена тази, защото има най-голям контрол. Два пъти се въвеждат протоколи, два пъти се брои. Ако я променим, веднага ще кажат, че искаме да лъжем. Няма оправия тук!
В Испания наистина ги горят. Щом се напише протокол, независимо кой е доволен и кой не, резултатът се съобщава по мобилния телефон. Това е.

/Пред epicenter.bg/

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай