Три варианта за новите пенсии. Ще са по-високи

ИТН е поискала от НОИ разчети

Три варианта за новите пенсии. Ще са по-високи | StandartNews.com

Три варианта за преизчисляване на пенсиите обсъждат депутатите от “Има такъв народ”. Това съобщи топ финансовият експерт на ИТН Пламен Данаилов, който бе номиниран от партията за финансов министър.

Предложеният от служебното правителство вариант за преизчисляване на пенсиите с увеличение на тежестта на всяка година стаж от 1,2 на 1,35 не е справедлив, смята Данаилов. Вариантът, който предлага сегашният социален министър Гълъб Донев предвижда вдигане на всички пенсии от 1 октомври с 12,5%, като това се постига чрез увеличаване на тежестта на година осигурителен стаж до 1,35. Става дума за близо 400 хил. пенсионери, които остават под прага на бедността и на тях ще се раздават добавки след одобрение по 8 критерия.

Представяте ли си как системата ще обработи 400 хил. души, каза Данаилов.

Затова ИТН е поискала от НОИ разчети за 3 варианта - вдигане на тежестта на осигурителния стаж във формулата за определяне на пенсиите от 1,2 на 1,4, от 1,2 на 1,5 и за преизчисляване пенсиите с осигурителния доход от 2018 г.

Последната опция обаче би оставила близо 1 млн. възрастни без никакво увеличение на пенсиите. Освен това подобен вариант би струвал на бюджета 1 млрд. лева повече.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай