Събота,

Трепем се по пътищата между 16.00 и 20.00 часа

От: Редактори -
Трепем се по пътищата между 16.00 и 20.00 часа
A
A
A

В часовия пояс между 16.00 и 20 ч. стават най-много пътнотранспортни произшествия в страната, съобщи посочи Малина Крумова, председател на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" по време на откриването на Годишните награди за принос в пътната безопасност. Събитието се организира от Българска браншова асоциация "Пътна безопасност". В него участваха и заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ангел Попов, заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев и др.

Данните бяха повод председателят на държавната агенция да акцентира, че през зимния сезон, метеорологичните условия често са предпоставка за възникване на инциденти. "Всички ние сме уморени в края на деня, а трафикът традиционно в тези часове е по-интензивен. Но нека не забравяме, че в този период на годината по-рано се стъмва и видимостта е много по-малка. Това е още един фактор, който често подценяваме, и който може да доведе до фатални последствия", подчерта Малина Крумова.

"Последните два месеца са тежки от гледна точка последствията от пътнотранспортните произшествия. Затова бих искала да използвам повода, за да засилим още веднъж вниманието на водачите - да тръгват на път отпочинали и винаги да се съобразяват с пътните условия", допълни Малина Крумова. По думите й не по-малко важни са и инфраструктурните подобрения. Като пример бе даде ремонтираната отсечка между Пловдив и Асеновград, на която в пъти са намалели пътните инциденти. Друг пример за един от най-тежките участъци в страната по отношение на пътния травматизъм, е Кресненското дефиле. За последните 10 г. на отсечката с дължина от 16 км са станали над 550 тежки инцидента, а основна причина са рискови изпреварвания.

"Нивото на пътния травматизъм в България продължава да е неприемливо високо. Всъщност всичко, освен заветната "нула" загинали на пътя, не може да бъде устойчива цел. Затова се надявам, че заедно ще продължим да работим така, че това да се утвърждава като все по-постижима тенденция", каза още Малина Крумова. Тя акцентира и на ключовата роля на институциите да продължават заедно да работят за подобряване на средата и за повече безопасност на пътя. Председателят на държавната агенция поздрави и организаторите затова, че показват добрите примери със своята инициатива и ги поставят във фокуса на общественото внимание.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички