Вторник,

Топфинансист с тежка дума за инфлацията

От: Редактор -
A
A
A

Пикът на инфлацията е достигнат, вече се наблюдава обръщане на тенденцията. Това сочи сравняването на цените, които дава Комисията за стокови борси и тържища, твърди финансистът Емил Хърсев.

Поевтиняването е започнало за всичко без енергийните ресурси. Всички анализатори и централни банки прогнозират обръщане на инфлацията.

Тя идва в България от Европа, тъй като в момента Европейската централна банка печата пари, но се очаква от декември да ограничи пандемичната си програма, според която ЕЦБ купува облигации от държави в затруднение, коментира Хърсев пред Нова тв.

Икономистът Стоян Панчев обаче не е толкова оптимистично настроен и според него много от индексите подценяват реалния скок на цените. Той смята, че инфлацията в момента не е 3,7%, а двойно повече. Панчев прогнозира поскъпване на газа с до 12% до края на годината.

По-рано двуцифрени темпове на инфлацията до края на годината прогнозира доц. Григор Сарийски от Института за икономически изследвания при БАН.

Той подчерта, че компонентите, които се включват в един краен продукт – труд, енергия, суровини, наеми, транспорт – са нараснали драстично спрямо август миналата година.

 

 

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички