Топ синоптик обясни! Защо изведнъж ни връхлетя зимата

Симеон Матев каза причината за явленията

Топ синоптик обясни! Защо изведнъж ни връхлетя зимата | StandartNews.com

Топ синоптик направи прогнозата за следващи дни у нас и обясни защо времето ще е такова. 

Снегът вече дойде у нас. Може би около 30-40% от територията на страната вече вижда сняг. На места ще се образува и снежна покривка. Това заяви пред Нова телевизия климатологът Симеон Матев.

Предстои сериозно захлаждане през следващите дни. В събота сутринта започна съществено понижение на температурите и през повечето дни от следващата седмица те ще бъдат близки и под нормата.

На 27 ноември ще е най-студената сутрин за близките 10 дни, на места температурите ще паднат до минус 10 градуса. Най-студено ще е в котловините на Западна България. В останалата част от страната сутринта ще бъде между минус 5 и 0 градуса, обясни Матев.

През следващите 48 часа, обаче, ни очаква силен вятър, образуване на преспи и виелици. „Ако имате пътуване, направете го днес или в събота преди обед“, призова той.

„Има един много голям циклон („Никлас“), който засмуква студ от арктическата част на европейския континент и този въздух се насочва директно на юг към Средиземноморието.

Помага му и „Кристина“, заедно са комбина, и като едно зъбчато колело смъкват студен арктичен въздух към южните части на континента. Това ще доведе до образуване на средиземноморски циклон, който в събота ще премине през страната с неблагоприятни явления – внезапни валежи, усилване на вятъра, в южните райони е възможно да има гръмотевици, възможни са поледици“, изтъкна Матев.

В понеделник се очаква успокояване на обстановката - циклонът вече ще е в Украйна, където ще донесе силни снеговалежи. Вятърът ще отслабне, температурите ще са ниски, през деня обаче ще се затопли и ще започне топене.

Във вторник се очакват поледици.

„По всички модели личи, че ще паднат значителни валежи, особено в Северна България“, посочи климатологът. „Хубавата новина е, че няма да е само дъжд, ще има и сняг“, добави той.

Матев призова за укрепване на речните корита, тъй като реките може да придойдат значително.

Най-силни пориви на вятъра очакваме в Североизточна България – над 100 км/ч.

Най-тежката ситуация по пътищата отново ще е в Североизточна България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай