Таван на цените? Голям спор

Бизнесът иска подкрепата за скъпия ток да продължи

Таван на цените? Голям спор | StandartNews.com

Трябва или не да има таван на цените, за да се стопира инфлацията. Бившият зам.-министър на икономиката по времето на Корнелия Нинова Димитър Маргаритов, дългогодишен шеф на комисията за защита на потребителите, и шефът на АИКБ Васил Велев влязоха в голям спор.  

Таван на цените или таван на надценката ще намали цената на стоките трябва да има, обяви пред БНТ Маргаритов. Той изрази скептицизъм относно предлаганите мерки от властта за борба със спекулата. За да се случи реален контрол върху ценообразуването, трябва работещ парламент. Липсата на работещ парламент не позволява да се приеме пакет от нормативни изменения, смята Маргаритов.

Според Васил Велев от АИКБ търговските вериги имат голяма сила, но в същото време е малка регулацията върху тях.

В търговските вериги има по-голямо завишаване на цените, отколкото в малките квартални магазини. Велев призова да се търсят причините защо производителите са на минус, а търговските вериги на плюс.

В същото време България има с 60% по-висока инфлация спрямо еврозоната и с 40% по-висока спрямо Европа. Прекомерното харчене напомпало инфлацията, по думите му.

Таван на цените не трябва да се слага, това ще влоши положението, категоричен бе Васил Велев. Той прогнозира спад на цените. Малко повече прозрачност щяла да ускори процеса.

Следващият парламент не трябва да се превръща в предизборно студио, настоя Велев и поиска подкрепата за бизнеса за скъпия ток да остане.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай